فهرست مطالب
مواد لازم برای مربای آلبالو :
آلبالو ۲ کیلو
شکر ۲ کیلو
اسانس وانیل ۱/۲ قاشق چایخوری
طرز تهیه مربای آلبالو و شربت آلبالو :
برای پخت مربا آلبالو ابتدا، دم آلبالوها را بگیرید و آلبالوها را بشویید سپس با خلال دندان سر آلبالو را فشار بدهید تا هسته از جای ساقه ی آلبالو خارج شود و طرف دیگر آن (یعنی سر آلبالو) سوراخ نشود خارج کنید.
آلبالوهای آماده شده را داخل قابلمه لعابی مناسبی بریزید و لا به لای آن شکر بپاشید و آلبالوها را یک شبانه روز داخل یخچال قرار بدهید تا آب بیندازند بعد ظرف را روی آتش تند و یک نواختی بگذارید تا جوش بیاید. کف مربا را کاملا بگیرید و وانیل را داخل مربا بریزید شربت که قوام آمد مربا را از روی آتش بردارید.
معموﻷ بعد از جوش آمدن نیم ساعت برای طبخ مربا کافی است چون مربای آلبالو هرقدر بیشتر بجوشد رنگ آن تیره تر می شود. با این مقدار آلبالو دو شیشه شربت آلبالو بدست می آورید.
برای طرز تهیه شربت آلبالو، شربت زیادی آن را صاف کنید و بعد از سرد شدن در شیشه بریزید بعضی از آلبالوها زیاد آب دارند در اینصورت وقتی شکر را داخل آلبالو ریختید و دیدید زیادی آب انداخته بعد از پخت نیم ساعت، می توانید مربا را جدا کنید و چند دقیقه شربت را بجوشانید تا کمی غلیظ شود.
البته باید دقت داشته باشید زمانی که مربا سرد شود و برود داخل یخچال غلیظ تر می شود.
نکات مهم در طرزتهیه شربت البالو :
● بطور کلی هرگونه شربتی را بهتر است در ظرف لعابی تهیه کنیم.
● برای طرز تهیه شربت البالو خانگی با هسته، مراحل بالا را به جز مراحل جدا کردن هسته ی آلبالو را انجام بدهید.
● شربت آلبالو را اگر با آلبالوی اول فصل که هنوز خیلی رسیده نیست، درست کنیم رنگ آن سرخ تند می شود و مزه اش قدری ترش خواهد بود. با آلبالوی رسیده، رنگ شربت آلبالویی پخته و ترشی آن کمتر خواهد بود. اگر دم آلبالو را نگیریم شربت ما عطر دم آلبالو را جذب می کند ولی پس از چند ماه رنگ آن به رنگ چای مایل می شود.
● به شربت آلبالو غالباً وانیل می زنند ولی بهتر است، اول شربت را بدون وانیل درست کنید و یک لیوان آن را با آب و یخ بنوشید، اگر عطر خود آلبالو به نظرتان کافی نیامد وانیل به آن اضافه کنید.
● از آلبالوی باقیمانده در شربت آلبالو می توانید مربای آلبالو درست کنید.
● برای تزیین پارچ شربت می توانید آلبالوهای تازه و هسته گرفته شده را حلقه حلقه کنید و همراه یخ داخل پارچ بریزید.
● بطور کلی هرگونه شربتی را بهتر است در ظرف لعابی تهیه کنیم.
● شربت آلبالو را اگر با آلبالوی اول فصل که هنوز خیلی رسیده نیست، درست کنیم رنگ آن سرخ تند می شود و مزه اش قدری ترش خواهد بود. با آلبالوی رسیده، رنگ شربت آلبالویی پخته و ترشی آن کمتر خواهد بود. اگر دم آلبالو را نگیریم شربت ما عطر دم آلبالو را جذب می کند ولی پس از چند ماه رنگ آن به رنگ چای مایل می شود.
● اگر آلبالوها ترش بود کمی بیشتر شکر بریزید.
● به شربت آلبالو غالباً وانیل می زنند ولی بهتر است، اول شربت را بدون وانیل درست کنید و یک لیوان آن را با آب و یخ بنوشید، اگر عطر خود آلبالو به نظرتان کافی نیامد وانیل به آن اضافه کنید.
● برای اینکه هسته ی آلبالوها به راحتی از آن خارج شود، با یک نی پلاستیکی از جای ساقه ی آلبالوها فشار بدهید تا هسته ی آلبالوها از سر آلبالوها خارج شوند.
سوالات رایج در تهیه مربا و شربت آلبالو :
● کپک زدن و ترش شدن مربا و شربت این حالت در صورتی در مربا و شربت به وجود می آید که مربا یا شربت به حد کافی قوام نیامده باشد. اگر در یکی دو روز اول متوجه رقیق شدن شربت یا مربا شدید آن را دوباره بجوشانید تا قوام بیاید.
● شکرک زدن مربا و شربت این حالت در زمانی به وجود می آید که شربت و مربا با حرارت تند جوشیده باشد و آب آن سریع تبخیر شده باشد. در چنین حالتی کمی آب جوش اضافه کنید و شربت را دوباره بجوشانید یا ممکن است میزان شیرینی شربت یا مربا زیاد باشد که بهتر است برای مرباها و شربت های شیرین از کمی آبلیموی تازه استفاده شود.
● شفاف شدن شربت ها برای شفاف شدن شربت ها و جرم گیری آن ها می توان از یک عدد سفیده تخم مرغ استفاده کرد به طوری که وقتی شربت در حال جوش است سفیده را اضافه ولی مخلوط نمی کنیم. سفیده جرم شکر را می گیرد و تیره می شود در نتیجه شربت شفاف می شود. سپس سفیده را از شربت بیرون می آوریم.