گیاهان دارویی

آلوئه‌ورا در طب سنتی: طبع، خواص درمانی و کاربردهای آن برای بهبود سلامت

از بارزترین خواص آلوئه ورا جلوگیری از ضایعات پوستی و ترمیم آن‌ها است. ژل آلوئه‌ورا در درمان التهاب‌های پوستی ناشی از اشعه ایکس و لیزر مفید است. مقداری از ژل داخل برگ را خارج کرده و روی پوست ماساژ دهید. این ژل، همچنین خاصیت ضدویروسی داشته و در درمان سوختگی‌های پوستی درجه یک و دو بسیار سودمند است.

شاید به جرات بتوان گفت آلوئه ورا در حال حاضر یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی جهان است. از نظر بسیاری از مردم گیاه تازه و ناشناخته‌ای است. در حالی که این گیاه دارای پیشینه تاریخی طولانی است که به قبل از میلاد مسیح می‌رسد. آلوئه ورا دارای مزاج گرم و خشک است.

بر اساس اظهارات سالخوردگان جزیره قشم، صبر زرد از سالیان طولانی در جزیره قشم وجود داشته است. در طی قرون گذشته این گیاه توسط بازرگانان و جهانگشایان به جزیره قشم حمل شده (به عنوان کمک های اولیه در کشتی) و با سازگاری با شرایط آب و هوایی قشم و به علت اثرات شفابخش آن به گیاه معجزه گر مشهور شده است.

معرفی گیاه دارویی آلوئه ورا:

این گیاه کاکتوس شکل از خانواده زنبق، گیاهی دائمی، گوشتی و آبدار است. ارتفاع آن حداکثر به ۲ متر با برگ‌های پهن تیغ دار می‌رسد. گل‌های آن به صورت خوشه ای در انتهای محور ساقه قرار دارند. قسمت مورد استفاده این گیاه، شیرابه به دست آمده از برگ‌های آن است که به شکل تازه، خمیری یا خشک شده در دسترس همگان قرار دارد. اگر تیغ‌هایی را که در لبه برگ‌ها قرار دارند جدا کنیم از جای خالی آنها ژلی ترشح می‌شود که تمام خواص گیاه در آن نهفته است. ساقه‌های این گیاه کوتاه، ضخیم و کم و بیش منشعب و شاخ‌دار است. در انتهای ساقه بدون برگ و به صورت خوشه‌های انبوه در رنگ‌های زرد و قرمز ظاهر می‌شوند. تکثیر گیاه به وسیله قلمه، ساقه و بذر صورت می‌گیرد. گیاه آلوئه ورا شاخه گل‌دهنده زیبا با گل‌های نارنجی دارد. وقتی گل‌های نارنجی به بذر تبدیل می‌شوند قابل رویش و جوانه زدن هستند.

شرائط اقلیمی: گیاه «آلوئه ورا»گیاهی است که به طور عمده در مناطق خشک رشد می‌کند. این گیاه با اینکه به خانواده زنبق تعلق دارد اما در ظاهر شباهت بسیار زیادی به کاکتوس دارد.

خواص آوئه ورا:

جالینوس که مشهورترین پزشک یونانی مقیم روم بوده است اعتقاد داشت از آن جا که آلوئه‌ورا خون را از قسمت‌های فوقانی (سر) به سمت قسمت‌های تحتانی( پاها) می‌راند لذا از سکته‌های مغزی جلوگیری می‌کند.
صبر زرد و خواص آن در طب سنتی ایران شناخته شده بود. در کتب معتبر پزشکی آن زمان همانند قانون ابن سینا و الحاوی رازی از آن نامبرده شده است. از خواص ضدالتهاب و التیام‌بخشی آن برای درمان جای زخم و جای ضربه استفاده می‌شده است.
هیچ چیز این گیاه به تنهایى شگفت‌انگیز و خارق‌العاده نیست. بلکه همراهى و یک جا جمع شدن تمام مواد مورد نیاز بدن از گروه‌هاى مختلف غذایى است که آن را منحصر به فرد کرده است.
گیاه آلوئه‌ورا دارای سدیم، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی، مس، کروم، ید، فسفر و آهن است که همگی برای متابولیسم سلامتی بسیار حیاتی هستند. همچنین دارای A,B1,B2,B3,B5,B6,B12,C,E,D, Folic acid است.
آلوئه‌ورا با خاصیت اعجاب‌انگیز خود مى‌تواند تمام اسیدآمینه‌هاى ضرورى بدن و همچنین ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز را در اختیار شخص مصرف‌کننده قرار دهد. ژل آلوئه ‌ورا حاوی ۲۰ تا ۳۰ آمینواسید مورد نیاز انسان است. بدن انسان قادر به ساختن حدود ۷ تا ۸ نوع از این آنزیم‌ها‌ی ضروری نیست.
از این گیاه به عنوان یک داروخانه در یک گیاه نام برده می‌شود. در کشورهای کارائیب از برگ صبر زرد به عنوان کمک‌های اولیه نگهداری می‌گردد.
می‌توان از ژل آلوئه‌ورا مانند خمیر دندان استفاده کرد. این ژل قادر به نابود کردن باکتری‌ها و میکروب‌های بیماری‌زای موجود در دهان است.
ژل آلوئه ورا حاوی گلیکوپروتئین است که از تورم و درد جلوگیری و روند بهبود را تسریع می‌کند.
حاوی پلی ساکارید است که رشد و ترمیم پوست را تحریک می‌کند.

آلوئه ورا و خواص اعجاب انگیز:

از بارزترین خواص آلوئه ورا جلوگیری از ضایعات پوستی و ترمیم آن‌ها است. ژل آلوئه‌ورا در درمان التهاب‌های پوستی ناشی از اشعه ایکس و لیزر مفید است. مقداری از ژل داخل برگ را خارج کرده و روی پوست ماساژ دهید. این ژل، همچنین خاصیت ضدویروسی داشته و در درمان سوختگی‌های پوستی درجه یک و دو بسیار سودمند است.
مصرف آلوئه ورا برای افرادی که در کنار رژیم لاغری، ورزش هم می‌کنند و بیش از هر زمان دیگری در معرض استرس و ضعف سیستم ایمنی هستند توصیه می‌شود. محدود کردن دریافت مواد غذایی ارزشمند و تحرک زیاد، بدن را خسته می‌کند. به ویژه اگر رژیم غذایی پر پروتئین و مقدار میوه و سبزی مصرفی حداقل باشد. از این رو، خوردن کمپوت آلوئه ورا می‌تواند سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شود.

ژل آلوئه‌ ورا بهترین کرم مرطوب‌کننده و همچنین حافظ سلامت پوست، افزایش خاصیت انعطاف‌پذیری پوست به واسطه اکسیژن‌رسانی بیشتر به سلول‌ها است که باعث افزایش استحکام و قدرت بازسازی می‌شود.

آنزیم‌هایی نظیر آمیلاز و لیپاز که برای کاهش چربی و قند خون مفیدند، در این گیاه موجود است که قند و کلسترول خون را کنترل می‌کند.
مصرف خوراکی آلوئه ورا نیز به گوارش غذا کمک می‌کند. این گیاه حداقل داراى ۳۳ اسید چرب با خاصیت ضدالتهابى است که براى معده، روده کوچک و روده بزرگ مفید است. ژل ‌این گیاه مسهل مفیدی است. این ماده به عنوان تسهیل کننده دفع مدفوع به ویژه در افرادی که مبتلا به یبوست و بواسیر هستند ماده مفیدی است و همچنین در درمان اسهال خونی نیز مفید است.

موارد منع مصرف:

نباید از ژل در زمان تهوع، استفراغ ، دردهای شکمی، خونریزی و ضعف شدید استفاده کرد.
ژل آلوئه ورا برای استعمال خارجی ماده بی خطری است، اما در موارد نادری سبب واکنش آلرژیک می شود. اگر پوست شما تحریک می شود مصرف آنرا ادامه ندهید.ژل آلوئه ورا برای درمان زخمهای عمیق مؤثر نیست.
مصرف آلوئه ورا ممکن است سبب تشدید کولیت یا سندرم روده تحریک پذیر (IBS) گردد.
کودکان زیر ۱۲ سال نباید گیاه Aloe مصرف کنند شیره آن می تواند سبب گرفتگی یا اسهال روده ای شدید گردد
مادرانی که در زمان شیردهی هستند از این ژل استفاده ننمایند چون امکان تلخ شدن شیرشان وجود دارد .

شیوه استفاده:

برگ آلوئه ورا را برش بزنید و از ماده داخل آن استفاده کنید. برگ را بعد از برش داخل کاغذ پیچیده و در قسمت پایین یخچال نگهداری نمائید.
مقداری ژل آلوئه ورا را حدود ۳ ساعت قبل از حمام بر روی پوست سر ماساژ داده و داخل حمام سر را با صابون گیاهی شستشو کنید.
مقدار ۳ سانتی‌‌متر از برگ را از پایین آن جدا کرده و ژل را خارج و روی پوست بمالید. بلافاصله ژل جذب پوست می‌شود. پس از گذشت ۱۰ دقیقه بشویید.

منبع : 

تیم تولید محتوا و جمع آوری دیجی به روز 

مطالب مرتبط :

عناوین منتخب روز : 

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

مطالب پر بازدید امروز