فهرست مطالب
- ۱ بررسی بیماری دهان و دندان در طب سنتی
- ۱.۱ پوسیدگی دندان
- ۱.۲ علائم بروز پوسیدگی دندان
- ۱.۳ بطور کلی چهار عامل اصلی:
- ۱.۴ علل افزایش خطر بروز پوسیدگی دندان
- ۱.۵ آبسه دندان
- ۱.۶ علائم بروز آبسه دندان
- ۱.۷ علل بروز آبسه دندان
- ۱.۸ پیشگیری از بروز آبسه دندان
- ۱.۹ برفک دهان
- ۱.۱۰ علل بروز برفک دهان
- ۱.۱۱ عوامل افزایش خطر بروز بیماری برفک دهان
- ۱.۱۲ خشکی دهان
- ۱.۱۳ علائم بروز خشکی دهان
- ۱.۱۴ علل بروز خشکی دهان
- ۱.۱۵ بالا رفتن سن
- ۱.۱۶ پیشگیری از بروز خشکی دهان
- ۱.۱۷ ژنژیویت
- ۱.۱۸ علائم بروز بیماری ژنژیویت
- ۱.۱۹ عوامل خطر بروز بیماری ژنژیویت
- ۱.۲۰ رعایت بهداشت دهان و دندان
- ۱.۲۱ لب شکری
- ۱.۲۲ علل بروز لب شکری
- ۱.۲۳ علائم بروز لب شکری
- ۱.۲۴ پیشگیری از بروز لب شکری
- ۱.۲۵ آفت دهان
- ۱.۲۶ علایم بروز آفت دهان
- ۱.۲۷ علل بروز آفت دهان
- ۱.۲۸ لوکوپلاکی
- ۱.۲۹ علائم بروز بیماری لوکوپلاکی
- ۱.۳۰ سرطان دهان
- ۱.۳۱ عوامل افزایش خطر بروز سرطان دهان
- ۱.۳۲ علائم بروز التهاب زبان
- ۱.۳۳ سلامت نامناسب دندان
- ۱.۳۴ مشاوره نهایی با پزشک معالج
بررسی بیماری دهان و دندان در طب سنتی
بیماریهای دهان و دندان از شایعترین بیماریهای عفونی انسان است. افراد حداقل از یکی از این دو بیماری مهم دهان ودندان (پوسیدگی دندانی و بیماریهای لثه) رنج می برند. تغییر عادات و رژیم غذایی مردم جامعه، عدم رعایت بهداشت دهان ودندان، بی توجهی نسبت به اهمیت و سلامت دندانها درکودکان، از مهمترین علل وخامت رو به تزاید شاخصهای بهداشتی دهان ودندان درجامعه است. ازطرفی خدمات دندانپزشکی عمدتاً خدماتی دقت گیر، گران قیمت و از نظر تجهیزات، مواد و تکنولوژی، وابسته به خارج ازکشور است. از این رو، اهمیت خدمات پیشگیری و برنامه ریزی برای مراقبتهای بهداشتی درجامعه مشخص می گردد.
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان، نوعی بیماری است که در آن، بافت سخت دندان (مینا و سپس عاج) در اثر ترشح اسید از باکتریهای پوسیدگی زا (عمدتاً استرپتوکوک موتان)، مواد معدنی کلسیم و فسفر را ازدست داده و به تدریج از بین میروند. پوسیدگی دندان مرحله غیر قابل برگشت در فرایند حل شدن مواد معدنی مینا توسط اسید محسوب شده و درمان آن تنها از راه جایگزینی بافت سخت از دست رفته دندان با مواد ترمیمی دندانپزشکی امکانپذیر میباشد. اگر پوسیدگی تاج دندان به موقع متوقف و جایگزین نشود و پوسیدگی به ریشه دندان برسد، نیاز به درمان ریشه (RCT یا عصب کشی) میباشد و در موارد شدیدتر ممکن است حتی نیاز به خارج کردن یا اصطلاحا کشیدن دندان باشد.
علائم بروز پوسیدگی دندان
تغییر رنگ مینای دندان (در محل پوسیدگی، مینا قهوهای یا سیاه رنگ میشود)
سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی
حساس بودن یا درد گرفتن دندان در هنگام خوردن غذاهای سرد، گرم، ترش و شیرین
حساس بودن یا درد گرفتن دندان در هنگام فشردن آنها
بوی بد دهان
گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان
علل بروز پوسیدگی دندان
بطور کلی چهار عامل اصلی:
میکروبها، (وقتی، مدتی دندان تمیز نشود، میکروبها بر روی دندان، لایهای را تشکیل میدهند که پلاک میکروبی نام دارد. پلاک میکروبی، لایه نرم و غلیظی است که از مقدار زیادی باکتریهای مختلف و سلولهای موجود در دهان تشکیل میشود و چنان بر سطح دندان میچسبد که به آسانی با آب شسته نمیشود. هر چه زمان بیشتر میگذرد، انواع مختلفی از میکروبها وارد پلاک میکروبی میشوند و بیماریزایی آن را بیشتر میکنند)
مواد قندی، (میکروبهای موجود در پلاک میکروبی، از قند موجود در غذاها استفاده کرده و آنرا به اسید تبدیل میکنند. این اسید، مینای دندان را حل کرده و پوسیدگی آغاز میشود)
مقاومت شخص و دندان (مجموعهای از عوامل دفاعی در دهان هر شخص وجود دارد که در برابر ایجاد پوسیدگی مقاومت میکند. وضعیت بزاق دهان و سلولهای موجود در آن، شکل و فرم دندان، طرز قرارگیری دندانها، جنس و نظایر اینها تا حدودی در میزان پوسیدگی تأثیر دارند)
زمان (پوسیدگی دندان در یک لحظه و یک روز انجام نمیشود، بلکه مدت زمانی لازم است تا مینا حل شده و بافت نرم مینا از بین برود)
علل افزایش خطر بروز پوسیدگی دندان
عوامل ژنتیکی (شامل جنس دندانها و ترکیبات مینا و عاج دندان، محل قرار گیری دندان ها، ترکیبات و میزان ترشحات بزاق و جنس بزاق، وجود شیارها و حفرات در تاج دندان)
رژیم غذایی و روش زندگی
رعایت بهداشت دهان و دندان
پیشگیری از بروز پوسیدگی دندان
مسواک کردن دندانها توسط مسواک مناسب با روش صحیح در مدت زمان مناسب برای حذف پلاک میکروبی
استفاده از انواع نخ دندان و دهان شویههایی که توسط پزشک تجویز میشوند.
محدود کردن میزان مصرف مواد قندی در برنامه غذایی
عدم استفاده از دخانیات
استفاده از فلوراید با روش های مختلف و تحت نظر پزشک
پوشاندن شیارهای سطح دندان (فیشور سیلانت) برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی
پر کردن پوسیدگیهای مختصر به منظور جلوگیری از پیشرفت آن
مراجعه منظم به دندانپزشک برای مراقبت از وضعیت دهان و دندان
آبسه دندان
حفره پرچرکی است که در داخل یا اطراف ریشه دندان تشکیل می شود. آبسه، معمولا به دنبال پوسیدگی دندان ایجاد می شود که به تدریج، مینا و عاج را تخریب کرده و به میکروب ها اجازه تهاجم به مغز دندان (پالپ) را می دهد و گاها ممکن است آبسه دندان تشکیل شود.
علائم بروز آبسه دندان
درد شدید در هنگام لمس دندان مبتلا، گاز زدن و جویدن
سست شدن دندان مبتلا
تورم و قرمز رنگ شدن لثه روی ریشه دندان
درد مداوم و کوبشی دندان
گاهی خروج چرک متعفن از سوراخی در لثه که پس از آن اغلب درد فروکش می کند.
لق شدن دندان آسیب دیده
در صورت سرایت عفونت به بافت های اطراف دندان، ممکن است، صورت و غدد لنفاوی گردن متورم شوند.
ناراحتی و ناآرامی عمومی مثل تب و سردرد
بوی بد دهان
علل بروز آبسه دندان
پولپ (مغز حساس دندان که حاوی اعصاب و رگ های خونی است) مورد هجوم و تخریب میکروب ها قرار می گیرد.
التهاب لثه
پیشگیری از بروز آبسه دندان
رعایت بهداشت خوب دهان با تمیز نگه داشتن لثه ها و دندان ها از بقایای غذایی، می تواند پیشگیری کننده باشد. همچنین، معاینات منظم دندانپزشکی بسیار مهم است.
برفک دهان
برفک دهان یک عفونت قارچی (کاندیدا آلبیکنس) در غشاء مخاطی دهان است. به عبارت دیگر، برفک دهان، نوعی عفونت سطحی است که بخشهای کناری و گوشههای دهان را مبتلا میکند. دیگر نقاط در معرض خطر ابتلا به برفک عبارتند از داخل گونهها، زبان، کام و حلق. همچنین، با از بین رفتن باکتریهای مفید موجود در دهان، قارچهای کاندیدای موجود در دهان، رشد بیش از حد پیدا می کنند و به صورت برفک در دهان دیده می شوند.
علل بروز برفک دهان
قارچی به نام کاندیدا آلبیکنس
درمان با آنتیبیوتیکها که ممکن است، تعادل طبیعی ارگانیسمها را در دهان برهم زند و باعث ایجاد برفک گردد.
زایمان مادر (نوزادان ممکن است عفونت را در حین عبور از مجرای زایمان کسب کنند به خصوص اگر مادر دچار عفونت مهبل با یک مخمر باشد. برفک ظرف چند ساعت تا ۷ روز پس از تولد ظاهر میشود)
سالخوردگی، افراد مسنتر به خاطر مقاومت طبیعی کمتر، بیشتر دچار برفک میگردند.
عوامل افزایش خطر بروز بیماری برفک دهان
تغذیه نامناسب
بیماری که باعث کاهش مقاومت شده باشد.
ایدز (برفک در بزرگسالان، جزئی از معیارهای تشخیصی ایدز به شمار میرود)
التهاب ناشی از دندانهای مصنوعی
مصرف مزمن استروییدها (خوراکی یا استنشاقی)
برخی مواقع میتواند به مهبل، پوست، حنجره، لوله گوارش یا دستگاه تنفسی نیز گسترش یابد.
نوزادان
بزرگسالان مبتلا به دیابت و یا سایر اختلالات در سوخت و ساز بدن
افراد مبتلا به خشکی دهان مربوط به عوارض برخی از داروها
افراد تحت درمان با آنتی بیوتیک ها و یا شیمی درمانی
مصرف کنندگان مواد مخدر
پیشگیری از بروز بیماری برفک دهان
رعایت بهداشت دهان و دندان
اجتناب از آنتیبیوتیکهای غیرضروری
خشکی دهان
خشکی دهان یا زروستومی، نوعی بیماری است که در اثر کاهش ترشح بزاق ایجاد میشود. از آنجا که بزاق در دهان با داشتن پادزهرها و ایمنوگلوبولین، مواد بافر و خنثی کننده اسید محلول در آب، نقش حفاظتی علیه میکروبهای عامل پوسیدگی دندان و عفونت لثه را دارد، کاهش ترشح آن و خشکی دهان، منجر به ایجاد پوسیدگی و انواع عفونت در دهان میشود.
علائم بروز خشکی دهان
احساس خشک شدن دهان
بروز مشکل حین صحبت کردن، چشیدن و جویدن غذا
خشک شدن زبان و یا گلو
ترک خوردگی لب ها
ایجاد زخم در دهان
احساس سوزش در ناحیه دهان
بوی بد دهان
تشنگی پی در پی
علل بروز خشکی دهان
اثرات جانبی مصرف برخی از داروها ( مانند داروهای ضد افسردگی، داروهای آنتی هیستامین و ضد احتقان، داروهای ضد اسهال، شل کننده های عضلانی، داروهای فشار خون بالا، داروهای بی اختیاری ادراری، داروهای بیماری پارکینسون و ایدز و دیابت )
بالا رفتن سن
درمان های پزشکی (داروهای شیمی درمانی به علت آسیب رساندن به سلول های دهان می توانند در کیفیت و کمیت بزاق ترشح شده، اختلال ایجاد کنند و خشکی دهان را سبب شوند)
آسیب های عصبی، به طور مثال، در اثر آسیب عصب هفتم جمجمه ای (عصب فاسیال)، به دلیل بروز حادثه و ضربه به سر و گردن، تولید بزاق دچار مشکل شود.
برخی بیماری ها (مانند سندروم شوگرن، دیابت، ایدز، اضطراب، افسردگی، پارکینسون، عفونت های باکتریایی و ویروسی)
مصرف سیگار و تنباکو و الکل
پیشگیری از بروز خشکی دهان
حداقل سه بار مسواک زدن در شبانه روز
نوشیدن مقدار کافی آب در طی شبانه روز
حداقل سالی دو مرتبه به دندان پزشک مراجعه کنید.
جویدن آدامس بدون قند
از مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای، قهوه و نوشابه خودداری کنید.
اجتناب از مصرف سیگار و توتون و تنباکو و الکل
استفاده از دستگاه بخور در اتاق
استفاده از دهان شویه و نخ دندان
مصرف آلوئه ورا باعث مرطوب نگه داشتن دهان، و پاکسازی دهان و دندان می شود.
نوشیدن چای سبز، دمنوش بابونه و یا دم کرده زنجبیل برای تحریک ترشح بزاق، خوب است.
ژنژیویت
ژنژیویت، عفونت یا التهاب لثهها یکی از بیماری های بافت لثه در اطراف دندان است که موجب التهاب و بروز عفونت در این بافت میشود و آن را تخریب میکند. با تحریک مزمن باکتریایی، نسج لثه به تدریج از دندانها جدا میشود و حفرههایی ایجاد میشود که در آنجا چرک تجمع پیدا میکند. با گسترش پلاک و جرم و تداوم تحریک بافت لثه، فرایند کنده شدن لثهها از دندانهایتان بیش از پیش ادامه پیدا میکند. به این حالت پریودونتیت یا پیوره میگویند.
علائم بروز بیماری ژنژیویت
بدون درد
ندرتاً با تب همراه است.
بد بو بودن دهان و نفس
خونریزی لثه با تحریک کم یا به طور خود به خودی
تورم، حساس بودن، قرمزی و نرمی لثهها در اطراف دندانها
علل بروز بیماری ژنژیویت
مواجهه با سرب و بیسموت
بیماریهای خونی مثل سرطان خون
وجود پلاک روی دندانها (حاوی ذرات غذایی، میکربها، و مخاط است)
واکنشهای نامطلوب دارویی، (مانند داروهای ضد تشنج )
تغذیه نامناسب، خصوصاً کمبود ویتامینها که باعث بیماریهایی مثل اسکوربوت یا پلاگر میشوند.
عوامل خطر بروز بیماری ژنژیویت
دیابت
عفونتها
حاملگی
بهداشت نامناسب دهان و دندان
تغذیه نامناسب، خصوصاً کمبود ویتامینها
پیشگیری از بروز بیماری ژنژیویت
رعایت بهداشت دهان و دندان
استفاده روزانه از نخ دندان
حداقل دو نوبت در سال برای معاینه کامل دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید.
داشتن رژیم غذایی متعادل
استفادهاز خمیر دندان فلورایددار
جرم گیری و درمان پوسیدگی دندان
اجتناب از مصرف سیگار
لب شکری
لب شکری یا لب شکافته، یک نقص مادرزادی قابل درمان است. این نقص زمانی رخ می دهد که در هنگام رشد جنین، بافت های فک فوقانی و بینی، آنگونه که باید رشد نمی کنند. این حالت باعث به وجود آمدن شکافی در لب بالایی و گاها کام می شود که به آن لب شکری می گویند.
لب شکری معمولا موجب اختلال در سلامت فرد نمی شود و می توان به کمک عمل جراحی، مشکل را رفع و وضعیت ظاهری فرد مبتلا را بهبود داد.
علل بروز لب شکری
استفاده از برخی داروهای خاص در هنگام بارداری
مصرف الکل و مواد مخدر در هنگام بارداری
سیگار کشیدن و یا قرار گرفتن مداوم در معرض دود سیگار (مثلا سیگاری بودن همسر) در هنگام بارداری
قرار گرفتن در معرض تشعشعات و یا عفونت ها در دوران بارداری
وجود سابقه خانوادگی در خانواده پدر یا مادر
علائم بروز لب شکری
علامت اصلی بروز لب شکری، وجود شکاف در لب بالایی نوزاد است که به راحتی و بلافاصله بعد از تولد قابل مشاهده و تشخیص است.
نوزادان مبتلا به لب شکری، معمولا مشکل خاصی با غذا خوردن و تغذیه ندارند، اما اگر نوزاد، علاوه بر لب شکری به شکاف کام نیز مبتلا باشد، ممکن است با مشکلات تغذیه ای مواجه شود.
پیشگیری از بروز لب شکری
در اغلب موارد، دلیل لب شکری یا کام شکافته مشخص نیست. نمی توان از این بیماری ها پیشگیری کرد. اغلب دانشمندان بر این باورند که شکاف ها به دلیل ترکیب عوامل ژنتیکی و محیطی به وجود می آید. در صورتی که خواهر، بردار، والدین یا اقوام کودک تازه به دنیا آمده، مشکل لب شکری یا کام شکافته داشته باشد، احتمال بروز این بیماری در کودک بیشتر می شود.
آفت دهان
آفت دهان از زخمهای دردناکی در مخاط دهان به وجود میآید. آفت دهان سرطانی نیست. آفت دهان ممکن است با عفونت هرپسی (ناشی از ویروس تبخال) اشتباه گرفته شود. این نوع زخم میتواند در هر دو جنس رخ دهد، اما در زنان شایعتر است.
علایم بروز آفت دهان
زخم کوچک، بسیار دردناک، و کم عمق که توسط یک غشای خاکستری پوشیده شدهاند و همچنین حاشیه آنها توسط یک هاله قرمز پررنگ احاطه شده است.
این زخمها میتوانند روی لبها، لثهها، داخل گونهها، زبان، کام و گلو ظاهر شوند.
به هنگام حمله آفت معمولاً ۳-۲ زخم به وجود میآیند.
گاهی قبل از بروز زخم، برای ۲۴ ساعت احساس مورمور یا سوزش وجود دارد.
علل بروز آفت دهان
علت دقیق این بیماری ناشناخته است، اما دلایل زیر تا حدی احتمال وقوع این بیماری را بالا میبرند.
استرس عاطفی یا جسمانی، اضطراب یا ناراحتی و عصبی بودن پیش از عادت ماهانه
آسیب به مخاط دهان در اثر خشن بودن دندانهای مصنوعی، غذای داغ، مسواک زدن، یا کار دندانپزشکی
آزردگی و تحریک ناشی از غذاهایی مثل شکلات، غذاهای ترش و اسیدی (سرکه، غذاهای دودی)، آجیلها یا چیسهای نمک زده شده
عفونتهای ویروسی
عوامل خطر بروز آفت دهان
اقدامات دندانپزشکی که اخیرا انجام داده اید.
پیشگیری از بروز آفت دهان
حتیالمقدور سعی کنید استرس نداشته باشید.
از تماس نزدیک با افراد دچار عفونت خودداری کنید.
اجتناب از مصرف غذاهایی که دهان را ملتهب می کنند، همچون مرکبات ترش و میوه های اسید دار (میوه های ترش)
اجتناب از جویدن آدامس وقتیکه باعث بروز التهاب می شود.
از یک مسواک نرم استفاده کرده و هرروز دندان های خود را نخ بکشید.
لوکوپلاکی
لوکوپلاکی، واکنشی به محرکهایی مانند ناصاف بودن دندان، نامتناسب بودن دندان مصنوعی ، سیگار کشیدن و تنباکوی بدون دود است. لوکوپلاکی به صورت پلاک یا لکه های سفید در دهان دیده میشود و معمولا بدون درد است و نمیتوان آن را پاک کرد. ممکن است لوکوپلاکی وضعیت پیش سرطانی هم باشد. مشاهده تغییراتی در دهان یا ضایعاتی که از بین نمیروند، نیاز به ارزیابی پزشکی دارد.
علائم بروز بیماری لوکوپلاکی
حساس شدن دهان و زبان به غذاهای داغ و تند
ایجاد لکه سفید رنگ ثابت، زبر و سفت در دهان یا روی زبان
در مراحل اولیه بدون علامت است.
علل بروز بیماری لوکوپلاکی
علل این بیماری در بعضی موارد نامشخص است، ولی در موارد دیگر می تواند شامل عوامل زیر باشد.
کمبود ویتامین A یا B
کمبود هورمون های زنانه یا مردانه
سیفیلیس
تحریک مزمن دهان (ناشی از دندان های ناهموار، دندان های مصنوعی نامناسب، خوردن غذاهای تند یا داغ، مصرف زیاد الکل یا نیکوتین)
کشیدن سیگار، جویدن و انفیه تنباکو، کشیدن سیگار برگ یا پیپ
دندان های مصنوعی،
آسیب های مکرر و مزمن دهان
مصرف الکل
پیشگیری از بروز بیماری لوکوپلاکی
اجتناب از مصرف سیگار
مراجعه منظم به دندانپزشک در صورت استفاده از دندان مصنوعی
سرطان دهان
سرطان به معنی رشد غیر قابل کنترل سلول ها می باشد که سبب تخریب بافت می شود. سرطان دهان ( Oral cancer) سرطانی است که در محوطه دهان (زبان، کف دهان، کام سخت و لثه) تشکیل میگردد.
علائم بروز سرطان دهان
درد در ناحیه دهان همراه با خونریزی مداوم
توده یا ضخیم شدگی در گونه
قسمت های سفید یا قرمزرنگ بر روی لثه ها، زبان، لوزه و یا مخاط دهان
گلودرد و یا احساس گرفتگی گلو
مشکل جویدن و قورت دادن غذا و یا حرکت و چرخاندن زبان یا فک
احساس ناراحتی هنگام صحبت کردن
کاهش وزن ناگهانی
ورم غده های لنفاوی در گردن
احساس خواب آلودگی
فقدان حس یا درد هنگام لمس قسمت هایی از صورت، دهان و گردن
احساس دردهای دائمی بر روی صورت، گردن یا دهان که سریعا خونریزی می کند و طی دو هفته بهبود نمی یابد.
تغییر کیفیت صدا یا خشونت صدا
درد گوش
عوامل افزایش خطر بروز سرطان دهان
جنسیت (مردان دو برابر زنان به این بیماری مبتلا می شوند)
افزایش سن
مصرف همزمان سیگار و الکل
زیاد در معرض نور آفتاب قرار گرفتن
استفاده از رژیم های غذایی که مصرف میوه و سبزیجات در آنها کم باشد.
آسیب های مزمن به دهان (مانند استفاده از دندان مصنوعی)
مصرف داروهایی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند.
بهداشت ضعیف دهان و دندان
سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان دهان
عفونت های ویرووسی
قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش
اشعه های مربوط به محیط کار
پیشگیری از بروز سرطان دهان
اجتناب از سیگار کشیدن و مصرف الکل
مصرف روزانه میوه و سبزیجات تازه
رعایت بهداشت دهان و دندان۲۴
التهاب زبان (گلوسیت)
گلوسیت عبارت است از التهاب حاد یا مزمن زبان و یا زبانآماس که در اثر علل مختلف ایجاد میشود. گاهی مسری است اما باعث وقوع سرطان نمی شود.
علائم بروز التهاب زبان
زبان متورم با رنگ قرمز روشن
زخم متورم با رنگ قرمز روشن
موییشکل شدن زبان، گاهی همراه با سطحی سیاه
قرمز شدن نوک و گوشههای زبان
علل بروز التهاب زبان
عفونت از جمله هرپس
سوختگی
آسیب ناشی از دندانهای ناصاف، عدم تناسب دندانهای مصنوعی، تنفس دهانی یا گازگرفتگی مکرر در حین تشنج
سوء مصرف الکل، دخانیات، غذای گرم یا چاشنی
سلامت نامناسب دندان
داشتن آلرژی به خمیر دندان، دهان شور (به ویژه دهان شور حاوی پراکسید)، شیرینی، رنگ یا مواد مورد استفاده در کارهای دندانپزشکی
کمبود ویتامینهای ب در اثر پلاگر، کمخونی کمبود ویتامین ب۱۲ یا کمخونی کمبود آهن
واکنشهای مضر نسبت به داروها
عوامل خطر بروز التهاب زبان
تغذیه نامناسب به ویژه کمبود ویتامینها
سیگار کشیدن
مواجهه شیمیایی یا محیطی با موارد شیمیایی تحریککننده یا خورنده
الکلیسم
اضطراب یا افسردگی
دیابت
پیشگیری از بروز التهاب زبان
رعایت بهداشت دهان
حداقل ۲ بار در روز مسواک بزنید و هر روز از نخ دندان استفاده کنید.
مرتب چکاب دندانپزشکی داشته باشید.
سیگار نکشید.
با استفاده از محافظ سر در ورزشهای تماسی یا دوچرخه سواری، از آسیب زبان پیشگیری کنید