عسل ها و شیره ها

خواص و فواید نبات در طب سنتی

نبات نوعی قند است که از نیشکر به دست می آید که طی یک مکانیزم فیزیکی تابع زمان و دما، متبلور شده و به صورت کریستال های زیبا شکل می گیرد. نبات خواص فراوانی برای درمان بیماری ها دارد و دارای طبع گرمی می باشد که استفاده از آن در درمان سردی مزاج موثر است

نبات

نبات نوعی قند است که از نیشکر به‌دست می‌آید. نبات، نسل قدیم آبنبات های امروزی است. یکی از پرمصرف‌ترین انواع نبات، نبات چوبی و نبات شاخه است. اغلب از شاخه نبات برای تزیین سفره‌های عقد و هفت سین و از نبات چوب دار برای شیرین کردن چای و نوشیدنی‌های گیاهی استفاده می‌شود.

ساختار

ماده اولیه در شکر، قند و نبات یکسان است ولی کریستال‌هایی که در نبات ایجاد می‌شود از نظر وضعیت فیزیکی و نوع کریستال‌های‌شان با قند و شکر متفاوت است ولی پس از حل شدن در آب هیچ تفاوتی بین آن ها وجود ندارد. تنها تفاوت ممکن افزودنی هایی نظیر زعفران یا سایر طعم دهنده ها است. تصور غلط رایج در مورد تفاوت های بین قند شکر و نبات عمدتا جنبه تبلیغی و خرافی دارد. مثلا در برخی متون اشاره شده است که تفاوت نبات با قند و شکر مثل تفاوت یخ با آب و بخار آن است. واضح است در شرایط یکسان اینها با هم یکی هستند. مثلا یخ در بیست درجه سانتیگراد به آب تبدیل میشود و همان آب است. کریستال های نبات پس از انحلال در آب از بین میروند و خاصیتی از آن انتظار نمی رود. از نظر تجربی هم ثابت نشده که مصرف نبات در بهبود برخی علایم واقعاً با شکر و قند متفاوت است و حالت تلقینی ندارد.

نبات؛ سوغات شهرکرد

با بهره‌برداری از بزرگ‌ترین کارخانه پولکی و نبات کشور در شهرکرد، سالانه ۸۰۰ تن به تولید پولکی و نبات این استان افزوده شد. هم‌اکنون سالانه ۸ هزار و ۸۰۰ تن پولکی و نبات در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود که این میزان تولید، سالانه بیش از ۲۳۰ میلیارد ریال گردش مالی دارد.

سالانه ۲ هزار و ۴۰۰ تن از محصولات پولکی و نبات چهارمحال و بختیاری به کشورهای تاجیکستان، کویت و امارات متحده عربی صادر می‌شود که این مقدار صادرات، ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار درآمد ارزی برای استان دارد.

برای ساخت بزرگ‌ترین کارگاه تولید پولکی و نبات غرب کشور با هزار و ۲۰۰ متر مربع زیربنا، ۸ میلیارد ریال از محل بخش خصوصی سرمایه‌گذاری شده‌است. حذف استفاده از شعله مستقیم و جایگزینی بخارپز از مزایای صنعتی کردن کارگاه‌های پولکی و نبات استان است. هم‌اکنون ۶۰۰نفر در دو کارگاه صنعتی و ۱۴۰ کارگاه سنتی پولکی و نبات در چهارمحال و بختیاری مشغول فعالیت‌اند و سالانه ۳هزار و ۶۰۰ تن از تولیدات پولکی و نبات استان چهارمحال و بختیاری به ۱۵ استان کشور ارسال می‌شود.

طرز تهیه

برای تهیه آن ابتدا شکر را در آب جوش حل می‌کنند تا محلول فوق‌اشباع درست شود. سپس نخی در آب آویزان کرده و می‌گذراند تا خنک شود و بلور تشکیل شود. نبات، نسل قدیم آبنبات‌های امروزی است. یکی از پرمصرف‌ترین انواع نبات، نبات چوبی و نبات شاخه است. اغلب از شاخه نبات برای تزیین سفره‌های عقد و هفت سین و از نبات چوب دار برای شیرین کردن چای و نوشیدنی‌های گیاهی استفاده می‌شود.

نبات میوه ای

نبات میوهای در واقع میوه یا دمنوش است که توسط نبات کاور شده‌است. این نبات‌ها به شیوه ای متفاوت از نباتهای معمول تهیه و تولید می‌شوند نبات میوه ای و گیاهی را هم میتوان همراه چای به عنوان طعم دهنده چای و هم به عنوان شیرین کننده چای استفاده کرد. علاوه بر این میتوان نباتهای میوه ای را به صورت کاملا مجزا فقط با آب جوش ترکیب و نوش جان کرد.

نبات‌داغ

نبات‌داغ یعنی نباتی را در آب داغ حل کنند یا نباتی که در آب جوشان اندازند و برای درمان نفخ و دل‌درد به بیمار خورانند

خواص و فواید نبات :

نبات نوعی قند است که از نیشکر به دست می آید که طی یک مکانیزم فیزیکی تابع زمان و دما، متبلور شده و به صورت کریستال های زیبا شکل می گیرد. نبات خواص فراوانی برای درمان بیماری ها دارد و دارای طبع گرمی می باشد که استفاده از آن در درمان سردی مزاج موثر است

درمان اسهال :

نبات از ساکارز تشکیل شده و دارای خاصیت ضد نفخ و ملین بالایی است. نبات در مقایسه با قند طبع گرم تری دارد . اگر نبات را روی حرارت قرار دهید تبدیل به ماده ای قهوه ای مایل به مشکی شده که طعم بسیار تلخی دارد و دارویی موثر برای درمان اسهال محسوب می شود

خواص نبات برای درمان سرفه:

مکیدن یک تکه نبات سبب قطع شدن سرفه و برطرف شدن خشونت صوت و سینه و درد آن می شود

نبات برای کاهش خستگی و خواب آلودگی با نبات:

مصرف نبات با چای هنگام رانندگی سبب رفع خواب آلودگی و خستگی می شود پس بهتر است کسانی که در شب رانندگی می کنند یک فنجان چای نبات بنوشند. همچنین نبات زعفرانی جهت رفع خستگی های مفرط جسمی و فکری ناشی از کار و فعالیت جنسی زیاد بسیار موثر است.

نبات برای تقویت حافظه:

مصرف آب جوش نبات یا چای نبات برای افراد کهن سال که دچار کم حواسی شده اند مفید است . این نوشیدنی داغ به تقویت حافظه کمک فراوانی می کند.

نبات برای کاهش درد:

مصرف نبات موجب کاهش و تسکین درد معده و همچنین درد ناشی از انقباض ماهیچه ها می شود.نبات داغ برای کاهش درد کمر، تسکین درد پشت، بهبود پا درد و رفع درد های ناحیه شکم بسیار مفید و موثر است.

نبات برای افزایش انرژی و نشاط با نبات:

نبات نشاط آور و بسیار مقوی است بنابراین بهتر است برای افزایش انرژی و نشاط چای با نبات مصرف کنید.

رفع بلغم:

جهت رفع بلغم پیشنهاد می شود مرتب نبات ، چای نبات ، قهوه و نبات ، آب جوش نبات و نبات داغ مصرف کنید زیرا بلغم موجب ابتلا به نقرس ، فلج شدن قسمتی از بدن ، پیسی و لقوه و رعشه می شود

نبات برای درمان تکرر ادرار:

افرادی که تکرر ادرار دارند و مثانه آنها ضعیف شده است و یا اصطلاحا به ضعف مثانه دچار شده اند بهتر است تکه کوچکی نبات در دهان خود قرار دهند و آن را بمکند . این روش و همچنین مصرف نوشیدنی های گرم نبات داغ برای درمان تکرر ادرار مفید است.

نبات برای افزایش سوخت و ساز:

نبات حاوی مقدارزیادی ساکارز است که خیلی سریع جذب بدن شده و سبب تقویت عضلات و افزایش سوخت و ساز چربی ها و مواد پروتینی در بدن می شود.

نبات برای درمان مشکلات گوارشی :

نباتی که از شکر تهیه شده از دیر هضم شدن غذا جلو گیری میکند و ضد ترش کردن و ضد آروغ زدن است و کرم های کدو یا کرمک انتهای روده بزرگ را درمان می کند.

خواص دیگر نبات :

مصرف نبات سفیدی ، نرمی و سردی پوست بدن را از بین می برد.

با مصرف نبات با هر ماده دیگری مانند چای، شیر، آب جوش و یا هر نوشیدنی گرم دیگری نشاط و آرامش را برای خود به ارمغان آورید.

مصرف نبات برای درمان تنگی نفس ، تپش قلب مفید است.

منبع : 

تیم تولید محتوا و جمع آوری دیجی به روز

مطالب مرتبط :

عناوین منتخب روز :

 

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

مطالب پر بازدید امروز