گیاهان دارویی در طب سنتی جایگاه ویژهای دارند. این گیاهان هر کدام خواص خود را داشته و متناسب با مزاج افراد برای درمان بیماریهای مختلف تجویز میشوند. از جمله گیاهان دارویی پرمصرف میتوان به کیالک اشاره کرد. خواص کیالک بسیار است و برای همین در درمان بیماریهای زیادی آن را توصیه میکنند. همچنین خواص عرق کیالک نیز دست کمی از خود کیالک نداشته و میتوانید به عنوان جایگزین استفاده نمایید. برای آگاهی بیشتر از کیالک و اینکه بدانید کیالک چیست و چه خواصی دارد، با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
فهرست مطالب
- ۱ کیالک چیست؟
- ۱.۱ این گیاه طبیعتی سرد و خشک دارد.
- ۱.۲ ویژگی های گیاه کیالک چیست؟
- ۱.۳ ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه
- ۱.۴ خواص عرق کیالک در طب سنتی
- ۱.۵ عرق کیالک و قلب
- ۱.۶ کیالک و فشار خون
- ۱.۷ عرق گیاهی کیالک و کمک به درمان استرس
- ۱.۸ کاهش سطح چربی خون با کیالک
- ۱.۹ فواید زیادی برای این گیاه برشمردهاند که برخی از دیگر خواص این گیاه عبارت است از:
- ۱.۱۰ موارد منع مصرف عرق کیالک:
- ۱.۱۱ شیوه استفاده از کیالک:
- ۱.۱۲ جمعبندی
کیالک چیست؟
گیاه دارویی کیالک معمولا با نام های زالزالک، سیسته و سرخ ولیک شناخته می شود ولی نام محلی آن در هریک از مناطق کشور متفاوت است از جمله در لاهیجان کمار، در رامسر و شهسوار کجیل، در دیلمان و رودسر مارخ و در گرگان و بعضی نقاط بختیاری ولک، بلک و لیک، در شهسوار کت کتی نامیده می شود. در کتب طب سنتی با نام های خفچه، زعرور الادویه نام برده شده و در بعضی کتب هم تفاح بری آمده است.
این گیاه طبیعتی سرد و خشک دارد.
ویژگی های گیاه کیالک چیست؟
برای این گیاه ویژگیهای مختلفی ذکر شده است که هر کدام نشان از خواص فراوان آن و اهمیت این گیاه دارد. توصبه میشود قبل از استفاده حتما این ویژگیها را مورد مطالعه قرار دهید تا در تشخیص و استفاده از آن دچار اشتباه نشوید.
کیالک یک گیاه تیغ دار با طول پنج پا می رسد و در دامنهی کوهها و اراضی جنگلی آفتابی در سرتاسر جهان رشد می کند. در ایران در بلندیهای بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهکیلویه و بویراحمد، استان فارس استان اصفهان بویژه شهرستان نجف آباد و همچنین در استان آذربایجان شرقی و استان کردستان و شمال استان آذربایجان غربی رشد می کند.
گیاهی است از خانواده رز یا گل سرخیان بوته ای یا درختی، به ارتفاع ۵ متر، دارای خارهایی به طول ۱ تا ۲ سانتیمتر است.
این گیاه شامل برگ هایی لوزی تا تخم مرغی کشیده به طول ۲۰ تا ۴۰ (بندرت ۱۰) میلی متر نیز می باشد. طول و عرض برگ ها برابر و قاعده آن گوه ای است. پشت و رو همرنگ و بدون کرک است. برگ های پایین شاخه کوتاه تر و بریدگی برگ ها، بزرگ و کوچک و نسبت به یکدیگر متفاوت است.
میوه زالزلک گوشتی و دارای هستههای زردرنگ فراوان است که اگر با احتیاط مصرف نشود هستههای آن میتواند قاتل دندانهای شما باشد. پس در صورت استفاده از این گیاه حتما به وجود هستههای آن دقت نمایید تا آسیبی به دندانهایتان وارد نشود.
ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه
از جمله ترکیبات شیمیایی گیاه کیالک میتوان استرولها، فلاونوئیدها، تری ترپنها و پروسیانیدینها را معرفی نمود. میوهی تازه آن حاوی سیتریک اسید بوده و کراتگوس اسید، تار تاریک اسید، روغن چرب، پکتین، قندهای گلوگز و فروکتوز را نیز دارا میباشد. ماده کراتگوس لاکتون را نیز این گیاه در خود دارد که به کمک آن میتواند منجر به باز شدن و گشاد شدن رگهای کرونر قلب شود.
خواص عرق کیالک در طب سنتی
به دلیل در دسترس نبودن کیالک در همهی شهرها و نگهداری مشکل آن برای طولانی مدت، میتوانید از عرق کیالک استفاده نمایید. عرق کیالک نیز خواص این گیاه را داشته، استفاده و نگهداری آن نیز سادهتر است. پاسخ به سوال «خواص عرق کیالک چیست» در ادامه آمده است:
عرق کیالک و قلب
از بهترین خواص عرق کیالک میتوان به فواید آن برای قلب اشاره کرد. عرق کیالک میتواند دردهای خفیف قلبی رو برطرف کرده و به طور کلی برای مشکلات قفسه سینه مفید واقع شود.
کیالک و فشار خون
از بیماریهای شایع در سراسر جهان فشار خون است. بهترین راه درمان فشار خون و حتی جلوگیری از ابتلاء به آن، اصلاح تغذیه و رژیم غذایی افراد است. گیاهان دارویی بسیاری هستند که میتوانند شما را در بهبود و کنترل فشار خون یاری نمایند. از جمله موثرترین گیاهان میتوان به کیالک اشاره کرد. کیالک به خوبی میتواند فشار خون را تنظیم کند. عرق کیالک ادرارآور بوده و از این طریق میتواند به کاهش فشار خون منجر شده و برای قلب نیز موثر واقع شود.
عرق گیاهی کیالک و کمک به درمان استرس
بیماریهای عصبی و میزان استرس و اضطراب در جامعهی امروزی روبه افزایش است. جهت کاهش این بیماریها و یا کاهش سطح استرس افراد روشهای مختلفی توصیه میشود که استفاده از داروهای مختلف و یا گیاهان دارویی نیز از این جمله است. عرق کیالک بدین منظور نیز قابل استفاده است. گیاه کیالک میتواند با افزایش جریان خون و تسهیل این روند به کاهش فشار خون کمک کرده و در نتیجه بر کاهش استرس نیز اثر بگذارد. از طرفی با عرق کیالک میتوانید کیفیت و زمان خواب خود را نیز افزایش داده و به طور نسبی آرامش روانی خود را فراهم نمایید.
کاهش سطح چربی خون با کیالک
افزایش کلسترول خون و عدم توجه کافی به آن میتواند منجر به رسوب چربی در عروق شده و مانع از گردش خون درست شود. همچنین گرفتگی عروق میتواند باعث بروز سکته شده و سلامتی فرد را به خطر بیندازد. بهترین راه درمان کلسترول بالا و کاهش سطح چربی خون اصلاح تغذیه و داشتن تحرک کافی است. این بیماری را میتوان به راحتی با این دو مورد درمان کرد. استفاده از داروهای گیاهی نیز از مواردی است که میتواند در تسهیل فرایند درمان این بیماری به شما کمک نماید. کیالک از جمله گیاهان دارویی بسیار موثر در این زمینه است.با استفاده از سرکه این گیاه شما به راحتی میتوانید باعث کاهش کلسترول و تریگلیسیرید در بدن خود شوید.
فواید زیادی برای این گیاه برشمردهاند که برخی از دیگر خواص این گیاه عبارت است از:
مفید در درمان اگزما و خارش بدن
ادرار آور
تنظیم قند خون
کاهش غلظت خون
تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از سخت شدن رگ ها و تصلب شرایین
مفید در کاهش التهاب
موثر در درمان صدای گوش
قابض مفید در درمان اسهال خونی
موثر در تقویت قلب و معده.
مفید برای افراد مبتلا به روماتیسم و مبتلایان به ورم روده
درمان قطره قطره آمدن ادرار
خواص میوه ی کیالک را درمان کمبود ویتامین ث، ملین، مقوی معده، مفتح و باز کننده گرفتگی ها و محرک می دانند.
کیالک را با خواص مفید جهت بیماری های قلبی، باز کننده انسداد عروق، صفرابر، تنظیم تپش قلب و ضربان آن، جلوگیری از سخت شدن رگ ها می شناسند.
کیالک در فرایند سوزاندن چربیها کمک میکند و کالری اضافی تحمیلشده بر بدن را از بین میبرد. در نتیجه برای اهداف کاهش وزن و لاغری مناسب میباشد.
موارد منع مصرف عرق کیالک:
همانطور که در ابتدای متن نیز ذکر کردیم، استفاده از گیاهان دارویی باید متناسب با مزاج افراد باشد. به طور کلی ابتدا باید تشخیص مزاج فرد انجام شده و سپس متناسب با آن اقدام برای درمان و توصیه برای مصرف مواد غذایی مختلف نمود. عدم توجه به مزاج فرد و البته طبع خوراکی تجویز شده میتواند سلامت فرد را به خطر بیندازد. برای کیالک خواصی را ذکر کردیم اما اگر فردی در مصرف آن زیادهروی کند، نه تنها خاصیتی نصیب آن نمیشود، بلکه عوارضی برای فرد به وجود میآورد. برخی از این عوارض عبارت است از:
سردرد
میگرن
خستگی
تهوع
تپش قلب
لکههای پوستی خفیف
خوابآلودگی
علائم بیماریهای رودی معدی
و…
همچنین مصرف مقادیر زیاد این گیاه به شکل دارو برای خانمهای باردار و شیرده مناسب نمیباشد. پس این افراد دقت کنند این گیاه را خودسرانه و بدون توجه به نظرات پزشک متخصص استفاده ننمایند.
شیوه استفاده از کیالک:
از کیالک به روشهای مختلفی میتوان استفاده کرد و از فواید آن بهرهمند شد. روشهای استفاده از این گیاه به منظور دستیابی به خواص کیالک در زیر معرفی شده است.
میتوان از برگها، گلها و دانههای زالزالک خشک چای درست کرده و مانند دیگر چایها آن را دم نموده و مصرف کرد. این روش مناسب افرادی است که میخواهند جایگزین مناسبی برای چای روزانه خود پیدا کنند و یا توانستهاند برگهای خشک این گیاه را خریداری کرده و یا خودشان خشک نمایند.
روش دیگر استفاده از کیالک درست کردن دمنوش و مصرف آن است. برای اینکار لازم است ابتدا آب را به مدت ۲ دقیقه بر روی گاز بگذارید و پس از جوش آمدن ۳ الی ۴ عدد زالزالک به آن بیافزایید و به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید؛ سپس زالزالک ها را از آن خارج کنید، درون یک فنجان بریزید و از دمنوش خود لذت ببرید. بعضی افراد این روش را مناسبتر میدانند و به نوعی معتقدند با این شیوه خواص کیالک بهتر جذب بدن میشود؛ زیرا خود میوه گیاه درون آب جوشیده شده است.
نحوه استفاده دیگر از کیالک استفاده مستقیم میوه آن است تا به طور کامل از خواص کیالک بهرهمند شوید. بدین منظور و برای اینکه بتوانید در مدت زمان بیشتری آن را نگهداری نمایید لازم است ابتدا زالزالک را بشویید و در ظرف بریزد، سرکه و کمی نمک و اگر دوست دارید کمی طعم شیرین داشته باشد شکر (برای گرفتن تیزی سرکه ) روی آن بریزید و ۴ روز در آشپزخانه داخل کابینت بگذارید و بعد داخل یخچال نگهداری کنید.
جمعبندی
در این پست توضیحاتی درباره کیالک، خواص کیالک و خواص عرق آن ارائه نمودیم. همانطور که مطالعه کردهاید فواید زیادی برای این گیاه دارویی ذکر شده است که میتواند نشان از مفید بودن آن باشد اما دقت کنید که استفادهی زیاد از حد آن و بدون توجه به مزاج یا نیاز بدن خود نیز عوارضی را دارد. ضمنا برای درمان بیماریهایی که تا حدی از شرایط عادی گذشته و شدت یافتهاند، توصیه میشود حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. در صورتی که از موارد ذکر شده در این پست سوالی دارید و یا تجربه استفاده از کیالک را داشتهاید، از طریق کامنت آن را با ما به اشتراک گذاشته تا مورد استفاده و توجه همگان قرار گیرد.