گل محمدی، گیاهی چند ساله از خانواده گل رز، با گلهای صورتی و قرمز و خواص منحصر به فرد است. این گیاه از دیرباز در ایران پرورش یافته و پرورش داده شده است و محصولات جانبی متعددی مانند گلاب دارد. اما از آنجا که برخی از محصولات ارزشمند آن از طریق دمشق به کشورهای اروپایی صادر میشود، این گیاه رز داماسک نامیده شد. تاریخچه گل محمدی در ایران مربوط به سلسله هخامنشی است. این گیاه میتواند در مناطق مختلف آب و هوایی رشد کند، اما بهترین آب و هوا برای این گیاه در مناطق خشک و نیمه خشک با دمای پایین است. بهترین دما برای این گیاه ۱۵-۲۱ درجه است. همچنین در مناطقی که اختلاف دما بین شب و روز ۵ تا ۱۰ درجه است، کیفیت گلها بیشتر است. همه عوامل آب و هوایی ذکر شده منجر به افزایش کیفیت گل و عطر گل محمدی میشود.
تولید این گیاه فقط برای زیبایی و لذت ظاهر زیبای آن نیست. امروزه این گیاه کاربردهای مختلفی دارد. محصولات اصلی گل محمدی عبارتند از اسانس گل محمدی، آب معطر گل محمدی، روغن گل محمدی، چای گل محمدی و غیره. این محصولات در صنایع مختلف مانند دارو، غذا، لوازم آرایشی، عطر و غیره نیز استفاده میشوند. همچنین، گل و جوانههای خشک شده گیاه میتوانند چای مفیدی را ارائه دهند، یا در صنایع غذایی و تولید مربا و همچنین پخت و پز استفاده شوند. جذابترین ویژگی گل محمدی عطر آن است که از آن برای درمان مشکلات عصبی نیز استفاده میشود. اسانس گل محمدی یکی از معروفترین اسانسهای جهان است و بسیار گران است. اسانس گل محمدی که میتواند در صنایع آرایشی و دارویی استفاده شود را همچنین میتوانید در خانه برای پخت و پز و غذاها استفاده کنید.
فهرست مطالب
مزاج گل محمدی در طب سنتی معتدل است.
معرفی
معمولا در ایران در مناطق مرتفع و خشک کشت میشود(ارتفاعات بین ۲ تا ۳ هزار متر از سطح دریا) و استانهای اصفهان(کاشان)، کرمان، کرمانشاه، فارس و آذربایجان شرقی از تولیدکنندگان اصلی آن در کشور هستند.
نوعی گل خوش رایحه از خانواده گل سرخ است که در اواسط فصل بهار شروع به برداشتن آن میکنند.
اسانس گل محمدی از پیچیده ترین فرآورده های معطر است که در آن حدود ۵۰۰ ترکیب وجود دارد و هنوز بسیاری از ترکیبات آن شناسایی نشده است.
خاصیت گل محمدی فراوان است.
خواص گل محمدی
گلبرگ تازه گل سرخ خاصیت ملین داشته و گلبرگ خشک آن قابض است. همچنین برگ و غنچه خشک شده این گل نیز دارای خاصیت قابض است.
از خواص گل محمدی خشک این است که برای درد های معده، روده، گوش درد، دندان درد و ترمیم زخم تجویز می شود.
عصاره گلبرگ آن برای زخم های دهان، سردرد، گلو درد و به عنوان تببر و همچنین در رفع بیخوابی و درمان استفراغ استفاده میشود.
ابوعلی سینا گلاب را قابض دانسته و شربت آن را برای نارسایی کبد و صفرا تجویز میکرد.
از جمله خواص گل محمدی برای یبوست است. از روغن گل محمدی میتوان به عنوان یک ملین برای درمان یبوست مزاج استفاده کرد.
بوییدن عطر این گل در درمان افسردگی، رفع غم و اندوه و اضطراب موثر است.
شربت گل محمدی نیز برای درمان بیماریهای گوارشی و تنفسی و همچنین رفع گرمازدگی موثر است.
افشره آن به عنوان نشاط آور، ضد افسردگی، ضد فشارهای عصبی و استرس استفاده می شود.
گلاب با خاصیت ضد التهاب و خنک کننده بودن از پف کردن زیر چشم جلوگیری خواهد کرد.
شربت آن، با بهبود عملکرد رودهها از بدن سمزدایی و یبوست را هم رفع میکند.
مصرف دمنوش گل محمدی با کاهش اشتها و نیز کمک به چربی سوزی و هضم بیشتر غذا میتواند تا حدودی باعث لاغری و کاهش وزن شود.
از خواص گل محمدی برای مردان، درمان ناتوانیهای جنسی است که منشاء مشکلات عصبی و افسردگی هستند. این دمنوش گیاهی قدرت و میل جنسی آقایان را افزایش میدهد.
اسانس گل محمدی، از پیچیده ترین فرآورده های معطر است که در آن حدود ۵۰۰ ترکیب وجود دارد و هنوز بسیاری از ترکیبات آن شناسایی نگردیده است.
آب گل محمدی دارای خاصیت منقبض کنندگی منافذ است
گلاب دارای خاصیت تقویت کننده و قابض قابل توجهی بر روی سلول ها و مویرگ ها است که آن را به عنوان یک ماده تونر انتخابی محبوب میکند.
گل محمدی زخمها را التیام می بخشد
ضد عفونی کنندگی و خواص ضد باکتریایی گل محمدی، آن را به مایع مطلوب برای ترمیم سریعتر زخم ها تبدیل میکند. عملکرد ضد باکتریایی با باکتریها مبارزه کرده و عفونت را از بریدگی و سوختگی پاک می کند.
حاوی آنتی اکسیدان است
همانطور که از نامش مشخص است، آنتی اکسیدان ها اکسیداسیون را مهار میکنند – فرایند شیمیایی که رادیکالهای آزاد را تولید میکند که منجر به زنجیره ای از واکنش های شیمیایی میشود که ممکن است به سلول ها آسیب برساند. این آسیب در نهایت میتواند به صورت سرطان، تصلب شرایین یا حتی کاهش بینایی ظاهر شود. آنتی اکسیدان ها با خنثی سازی رادیکال های آزاد از این آسیب سلولی جلوگیری کرده یا آن را به تاخیر می اندازند.
تعدادی آنتی اکسیدان بسیار موثر در گلاب یافت میشود. بنابراین، استفاده از گلاب روی پوست ما میتواند در برابر آسیب سلولی از آن محافظت کند.
گلاب فارنژیت را تسکین می دهد
فارنژیت (گلو درد) یک عفونت ویروسی است، مانند سرماخوردگی و آنفولانزا. این بیماری باعث درد و سوزش در گلو می شود، به ویژه هنگامی که فرد چیزی را قورت می دهد. معمولاً اکثر مردم غرغره آب نمک انجام می دهند تا از خراشیدگی همراه با گلودرد رهایی یابند. اما گلاب همچنین می تواند به تسکین فارنژیت کمک کند. شواهد قوی برای این درمان وجود دارد، بنابراین آن را مفید میدانند و خطرناک نیست. خواص گل محمدی خشک برای گلو درد نیز بسیار است.
موارد منع مصرف و مضرات گل محمدی
استفاده از این گل برای خانم های باردار ممکن است با واکنش های آلرژیک، استفراغ، اسهال یا یبوست به همراه داشته باشد.
برخی افراد به آن حساسیت پوستی وغذایی دارند و امکان دارد با تشدید علائم آلرژی مواجه شوند.
شیوه استفاده
شربت گل محمدی: نخست نیم کیلو گلبرگ تازه این گل را داخل قابلمه بریزید سپس دو لیتر آب جوشیده شده را به آنها اضافه کنید؛ در قابلمه را با دمکن بپوشانید تا عطر و بوی گل خارج نشود. پس از گذشت ۲۴ ساعت گلبرگهای تازه را آبکش کنید تا جدا شوند. شربت به دست آمده را روی اجاق گاز بگذارید سپس عسل را به آن اضافه کنید و در حرارت ملایم (۵۵ درجه سانتیگراد) شربت را کمی هم بزنید تا قوام بیاید.شربت را از روی اجاق گاز بردارید آب لیموترش تازه را به آن اضافه و صبر کنید تا شربت سرد شود و به خوبی جا بیفتد. موقع مصرف ۲ قاشق غذاخوری از شربت را داخل یک لیوان بریزید، چند قطره آب لیموترش تازه و ۲ تکه یخ را به آن اضافه کنید و بقیه لیوان را آب بریزید سپس شربت را میل کنید