فهرست مطالب [متن رو نمایش بده]
سؤالات قبل از مطالعه:
- چرا شوره سر به وجود میآید و چه عواملی باعث تشدید آن میشوند؟
- طب سنتی چگونه به درمان شوره سر نگاه میکند؟
- آیا درمان شوره سر با داروهای شیمیایی همیشه مؤثر است؟
- چگونه میتوان با استفاده از گیاهان دارویی شوره سر را درمان کرد؟
درمان و رفع شوره سر در طب سنتی
شوره سر یکی از مشکلات رایج است که بسیاری از افراد در دورههای مختلف زندگی به آن مبتلا میشوند. شوره سر شامل قطعات مرده پوست سر است که به صورت پوستههای سفید یا کرم رنگ روی پوست سر ریزش میکند. این مشکل به ویژه در دوران بلوغ، نوجوانی و اوایل جوانی به طور متداول مشاهده میشود. در کنار شوره، خارش سر و عوارضی همچون التهاب و قرمزی در نواحی مختلف سر و گوش هم ممکن است رخ دهد. این مشکل میتواند منجر به نگرانیها و اضطرابهای متعدد شود.
علل ایجاد شوره سر از منظر طب جدید
در طب جدید، مهمترین دلیل ایجاد شوره سر، وجود نوعی قارچ به نام «مالاسزیا گلوبوسا» روی پوست سر است. این قارچ به طور طبیعی روی پوست اکثر افراد زندگی میکند. با این حال، به دلیل عواملی چون عدم تعادل هورمونی، تعرق زیاد، واکنشهای آلرژیک، بهداشت ناکافی، تغذیه نامناسب، کمبود خواب، ارث، شستن و خشک کردن نادرست موها و استفاده از محصولات آرایشی مو، ممکن است باعث ایجاد شوره سر شود.
درمان شوره سر به شیوه طب جدید
در طب جدید درمان قطعی برای شوره سر وجود ندارد. بیشتر درمانها موقتی و برای کنترل وضعیت است تا به طور کامل شوره را از بین ببرد. درمانهای رایج شامل استفاده از شامپوهای ضد شوره و مصرف داروهای شیمیایی است که میتواند مشکلاتی همچون خشکی، ریزش مو و التهاب به همراه داشته باشد. البته این داروها معمولا از مواد شیمیایی تحریککننده استفاده میکنند که میتوانند به پوست آسیب بزنند و حتی باعث عوارض جانبی مانند آسیب به ارگانهای بدن شوند.
دیدگاه طب سنتی به شوره سر
طب سنتی به شوره سر به عنوان یک مشکل پوستی نگاه نمیکند. در طب سنتی، شوره سر نتیجه اختلال در عملکرد کبد و ناکامی این عضو در تجزیه و دفع مواد زائد بدن است. به عبارت دیگر، کبد قادر به دفع مواد زائد از بدن از طریق مسیرهای طبیعی خود نیست و به همین دلیل، این مواد زائد از طریق پوست و به شکل شوره سر دفع میشوند. بنابراین، درمان شوره سر در طب سنتی، هدفگذاری بر روی اصلاح عملکرد کبد است.
درمان شوره سر با روشهای طب سنتی
در طب سنتی، درمان شوره سر به موارد زیر توجه دارد:
- درمان یبوست: یبوست یکی از علل اصلی اختلال در عملکرد کبد است. درمان یبوست میتواند به طور موثری شوره سر را بهبود بخشد. مصرف خاکشیر به عنوان یک داروی طبیعی برای فعال کردن کبد و بهبود گوارش توصیه میشود. روزانه یک قاشق مرباخوری خاکشیر را در یک استکان آب جوش به مدت ۵-۴ دقیقه بجوشانید و میل کنید.
- پرهیز از غذاهای مضر: استفاده از غذاهای چرب، سرخکردنیها، فست فودها، غذاهای تند و پرادویه، نوشابهها، و شکلاتهای مصنوعی باید کاهش یابد. مصرف غذاهای خام و گیاهی میتواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند.
- حجامت: حجامت یک روش درمانی مفید است که در بسیاری از مبتلایان به شوره سر موثر است. حجامت به بهبود گردش خون و کاهش التهاب کمک میکند. بهترین نوع حجامت برای درمان شوره سر، حجامت عام است که معمولاً باید ماهیانه انجام شود.
- داروهای کبدی: مصرف داروهایی که باعث فعال شدن کبد میشوند، برای درمان شوره سر توصیه میشود. عرق کاسنی و شاهتره، به طور مشترک، یکی از داروهای موثر برای این منظور است. روزانه ۲-۳ استکان از این ترکیب میتواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند.
- کاهش استرس: استرس یکی از عوامل مهم در اختلال در عملکرد کبد است. ایجاد آرامش روانی و کاهش استرس میتواند به درمان شوره سر کمک کند.
- ورزش منظم: انجام حداقل ورزش روزانه به بهبود عملکرد کبد و تسهیل جریان خون به پوست سر کمک میکند.
- استفاده از صابونهای طبیعی: برای شستشوی موها از صابونهای طبیعی و سنتی استفاده کنید تا از مواد شیمیایی آسیبزا دوری کنید.
- مصرف جوانه گندم: مصرف جوانه گندم به صورت تازه یا پودر شده، میتواند به بهبود وضعیت شوره سر کمک کند.
درمانهای موضعی برای شوره سر
در صورتی که بیمار بخواهد ظاهر ناخوشایند شوره را سریعتر درمان کند، میتوان از درمانهای موضعی استفاده کرد. برای مثال، استفاده از حنا در روغن زیتون تصفیه نشده، که به مدت ۴-۵ ساعت روی پوست سر قرار داده شود، میتواند به بهبود خارش و کاهش شوره کمک کند. این ترکیب به طور منظم میتواند پوست سر را نرم و تسکین دهد.