گیاهان دارویی

دم اسبی؛ گیاهی با طبع سرد و خواص درمانی؛ بررسی کاربردها و نکات مهم

از دم اسب برای “احتباس مایعات” (ادما)، سنگ کلیه و مثانه، عفونت های دستگاه ادراری، ناتوانی در کنترل ادرار (بی اختیاری) و اختلالات کلی کلیه و مثانه استفاده می شود. همچنین برای طاسی استفاده می شود. بیماری سل؛ زردی؛ هپاتیت؛ ناخن های شکننده؛ بیماری های مفصلی؛ نقرس؛ آرتروز؛ استخوان های ضعیف (پوکی استخوان)؛ سرمازدگی؛ کاهش وزن؛ دوره های قاعدگی سنگین؛ و خونریزی کنترل نشده (خونریزی) بینی، ریه یا معده را می‌توان با دم اسبی کاهش داد.

دم اسب یک گیاه است. از قسمت های بالای آن برای ساخت دارو استفاده می شود.

از دم اسب برای “احتباس مایعات” (ادما)، سنگ کلیه و مثانه، عفونت های دستگاه ادراری، ناتوانی در کنترل ادرار (بی اختیاری) و اختلالات کلی کلیه و مثانه استفاده می شود.

همچنین برای طاسی استفاده می شود. بیماری سل؛ زردی؛ هپاتیت؛ ناخن های شکننده؛ بیماری های مفصلی؛ نقرس؛ آرتروز؛ استخوان های ضعیف (پوکی استخوان)؛ سرمازدگی؛ کاهش وزن؛ دوره های قاعدگی سنگین؛ و خونریزی کنترل نشده (خونریزی) بینی، ریه یا معده را می‌توان با دم اسبی کاهش داد.

دم اسب برای درمان زخم ها و سوختگی ها مستقیماً روی پوست مالیده می شود و خواص دم اسب برای پوست فراوان است.

گزارش‌هایی مبنی بر آلوده شدن محصولات دم اسب به گیاهی به نام Equisetum palustre گزارش شده است. این گیاه حاوی مواد شیمیایی است که می تواند گاو را مسموم کند، اما سمیت آن در افراد ثابت نشده است.

مواد شیمیایی موجود در دم اسب ممکن است اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی داشته باشند. گیاهان مربوط به دم اسب حاوی مواد شیمیایی هستند که مانند “قرص های آب” (ادرار آور) عمل می کنند و برون ده ادرار را افزایش می دهند. اما مشخص نیست که آیا دم اسب این تأثیر را دارد یا خیر.

نام‌های دیگر گیاه دم اسب: چمن زن، سرخس دم اسبی یا ذنب الفرس. این گیاه طبیعتی سرد دارد.

علف دم اسبی اغلب به عنوان گیاه تزیینی در باغ‌ها یا سایر موارد استفاده می‌شود.
این گیاه دو نوع ریشه متمایز دارد. اولین ریشه در اوایل بهار رشد پیدا می‌کند و شبیه مارچوبه است. این ریشه قهوه‌ای است و مخروط در برگیرنده اسپور دارد.
گیاه دم اسب بالغ در تابستان رشد می‌کند و ریشه‌های سبز و نازکی دارد که شبیه دم اسب است.
این گیاه را می‌توان در خاک مرطوب و غنی و در آب و هوای معتدل نیمکره شمالی همچون آسیا، آمریکای شمالی و اروپا رشد داد.
در طب چینی نیز از دیرباز به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده بوده است.

خواص گیاه دم اسب در طب سنتی

جالینوس حکیم این گیاه را برای التیام تاندون و همچنین مداوای خونریزی بینی تجویز می‌کرد.
این گیاه یک ماده ضدچروک و ضدپیری پوست است. سیلیکای موجود در این گیاه برای پوست و مو معجزه می‌کند. این ماده کلاژن ساز است؛ فقط کافی است از چای دم‌کرده دم اسبی برای پاکسازی صورت خود استفاده کنید.
دمنوش و چای دم اسبی شما را لاغرتر می‌کند. هر روزتان را با این نوشیدنی عجیب آغاز کنید. این دمنوش می‌تواند سموم را از بین ببرد و سوخت و ساز بدن شما را بیشتر کند؛ به این ترتیب شما لاغرتر خواهید شد.
بیماری مفاصل را بهبود می‌بخشد.
در برگیرنده خاصیت ضد میکروبی طبیعی است.
به بهبود ناخن‌های شکننده کمک می‌کند.

نوشیدن دم کرده گیاه دم اسب موجب افزایش گردش خون در کلیه‌ها می‌گردد. مطالعات تجربی نشان داده است که دمنوش این گیاه به آرامی سنگ‌های کلیوی را حل کرده و دفع می‌نماید. این اثر را بیشتر مربوط به تأثیر آن در قلیایی کردن ادرار و همچنین فعالیت ضد عفونی‌کنندگی آن می‌دانند.
یکی از کاربردهای شناخته شده این گیاه، کاربرد آن برای بهبود ناخن‌های شکننده است. اگر این گیاه را به صورت موضعی بر روی ناخن‌های خود بزنید یا آن را با مشورت با پزشک مصرف نمایید می‌توانید جلوی شکنندگی ناخن‌ها را بگیرید.
روغن گیاه دم اسب، یک ماده ضد میکروبی فوق‌العاده است. در حقیقت یکی از مطالعات منتشر شده روغن این گیاه را در برابر عفونت‌های باکتریایی و قارچی خطرناکی همچون استافیلوکوکس، اشیرشیا کولی و سالمونلا مورد بررسی قرار داده است.
خانم‌های عزیز اگر سیکل قاعدگی شما نامنظم است، از دمنوش این گیاه استفاده کنید. عصاره دم اسب به شما کمک می‌کند تا قاعدگی منظم و بدون دردی داشته باشید.
با توجه به خاصیت قابض بودن آن، عصاره این گیاه برای درمان خونریزی بینی، پولیپ بینی، ترمیم زخم و سوختگی استفاده می‌شود.
غرغره کردن دم‌کرده این گیاه برای رفع گلو درد و ورم گلو مؤثر است و مصرف آن اصولاً موجـب بهبـود بیمـاری‌های ریـوی می‌گردد.
دم‌کرده این گیاه به عنوان دهان‌شویه و برای رفع عفونت‌های دهان و لثه یا التهاب حلق نیز به کار می‌رود.

موارد منع مصرف

این گیاه را نباید اطفال خردسال و زنان حامله مصرف کنند.
مصرف زیاد آن ممکن است باعث ناراحتی معده و اختلال در دستگاه هضم و اسهال شود.
برای افرادی که دچار مشکلات قلبی و کلیوی هستند یا ناراحتی کبدی دارند مورد منع مصرف دارد.

نحوه استفاده

دمنوش: یک قاشق مرباخوری از گیاه خشک را در یک لیوان آب جوش ریخته و برای مدت ۱۰ دقیقه دم کنید.
جوشانده : مقدر ۱۰۰-۸۰ گرم گیاه خشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید برای مدت نیم‌ساعت بجوشد سپس آن‌را صاف کرده و به مقدر یک فنجان قبل از هر غذا بنوشید.

منبع : 

تیم تولید محتوا و جمع آوری دیجی به روز 

مطالب مرتبط :

عناوین منتخب روز : 

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

مطالب پر بازدید امروز