آلرژی و حساسیت های فصلی

راه های درمان حساسیت فصلی در منزل

حساسیت فصلی یک اختلال ایمنی است که در اثر واکنش بدن به گرده گل‌ها و دیگر آلرژن‌ها در فصول خاص سال بروز می‌کند. این بیماری باعث ایجاد علائمی مانند عطسه، خارش چشم و آبریزش بینی می‌شود. عوامل ژنتیکی نقش مهمی در بروز آن دارند. روش‌های درمان شامل تغییرات در رژیم غذایی، سبک زندگی و داروهای بدون نسخه می‌باشد. در این مقاله، راه‌های خانگی و طب سنتی برای مدیریت علائم حساسیت فصلی بررسی می‌شود.

سوالات پیش از مطالعه

  • آیا شما یا یکی از اطرافیان‌تان از حساسیت فصلی رنج می‌برید؟
  • علائم حساسیت فصلی چگونه بروز می‌کند و چه عواملی آن را تشدید می‌کنند؟
  • درمان‌های خانگی و پزشکی برای مقابله با حساسیت فصلی کدامند؟
  • آیا تغییرات سبک زندگی می‌توانند بر کنترل این بیماری تاثیر بگذارند؟

حساسیت فصلی چیست؟

حساسیت فصلی یا آلرژی فصلی به مجموعه‌ای از واکنش‌های سیستم ایمنی بدن گفته می‌شود که معمولاً با شروع فصل گرده‌افشانی گل‌ها و تولید و پخش هاگ به وجود می‌آید. این حساسیت‌ها در یک زمان و فصل خاص بروز می‌کنند، به همین دلیل به آن حساسیت فصلی گفته می‌شود.

سیستم ایمنی بدن همه‌ی افراد در برابر گرده گل‌ها واکنش نشان نمی‌دهد. در افرادی که سیستم ایمنی حساسی دارند، این واکنش‌ها بروز می‌کند. شدت این واکنش‌ها ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. در هر صورت، علائم آزاردهنده‌ی حساسیت فصلی با روش‌های درمانی ساده در منزل قابل تحمل‌تر می‌شود.

علائم حساسیت فصلی چیست؟

آیا تا به حال در یک زمان خاص از سال دچار عطسه‌های زیاد، خارش بینی و گلوی خود، یا خارش چشم‌ها شده‌اید؟ شاید هم آبریزش بینی و ریختن اشک از چشم‌ها را تجربه کرده‌اید. این‌ها همگی علائم حساسیت فصلی هستند.

برخی افراد علائم شدیدتری دارند که ممکن است شامل سرفه‌های زیاد و حتی اختلال در خواب باشد. اما اگر این علائم فقط در فصل گرده‌افشانی گل‌ها یا درختان بروز می‌کند، پس قطعاً حساسیت فصلی است.

البته باید بدانید که گرده‌افشانی گل‌ها و درختان تنها عامل حساسیت فصلی نیست. عواملی مثل گزش حشرات، دود آتش، یا قرار گرفتن در معرض کلر استخر هم می‌توانند علائمی مشابه حساسیت فصلی ایجاد کنند.

آیا علائم حساسیت فصلی در همه‌ی افراد یکسان است؟

واکنش به مواد حساسیت‌زا ارتباطی با سن، جنسیت یا شرایط خاص ندارد. هم مردان و هم زنان می‌توانند دچار حساسیت فصلی شوند، ولی شدت و میزان علائم در افراد مختلف متفاوت است. این تفاوت‌ها به میزان حساسیت سیستم ایمنی بدن هر فرد بستگی دارد.

آیا همه‌ی افراد مبتلا به حساسیت فصلی می‌شوند؟

همانطور که گفته شد، واکنش سیستم ایمنی افراد به آلرژن‌ها با یکدیگر متفاوت است. بنابراین، همیشه بروز حساسیت فصلی در فصل بهار به معنی حساسیت برای همه نیست. یکی از عوامل مهم در بروز این حساسیت‌ها، ژنتیک است.

اگر یکی از والدین حساسیت فصلی داشته باشد، احتمال اینکه فرزندشان هم دچار حساسیت فصلی شود ۵۰ درصد است. این احتمال وقتی که هر دو والدین دچار حساسیت فصلی باشند، به ۷۵ درصد افزایش پیدا می‌کند.

راه‌های تشخیص حساسیت فصلی چیست؟

تشخیص حساسیت فصلی یک فرایند پیچیده نیست. پزشک معمولاً با معاینه مخاط بینی و گلو می‌تواند التهاب در این نواحی را تشخیص دهد. سوالات زیر هم به پزشک کمک می‌کند تا بهتر تشخیص دهد:

  • چه زمانی از سال دچار علائم می‌شوید؟
  • چند وقت است که سرفه، آبریزش بینی و چشم دارید؟
  • آیا کسی در خانواده‌تان دچار حساسیت فصلی بوده است؟
  • پزشک باید بداند که شما چه داروهایی مصرف می‌کنید یا چه بیماری‌هایی دارید.

اگر پزشک نیاز به تشخیص دقیق‌تری داشته باشد، از آزمایش خون یا آزمایش‌های پوستی استفاده می‌کند.

درمان حساسیت فصلی در منزل چگونه است؟

در صورتی که علائم شدید نباشد، می‌توان با روش‌های مختلف در منزل حساسیت فصلی را کنترل کرد:

۱. رعایت رژیم غذایی

رژیم غذایی در کنترل و پیشگیری از حساسیت فصلی تأثیر زیادی دارد. برخی مواد غذایی مانند سبزیجات، میوه‌ها، ماهی، عسل و چغندر قند می‌توانند علائم حساسیت را کاهش دهند. مصرف این مواد غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و از بروز واکنش‌های آلرژیک جلوگیری می‌کند.

۲. نوشیدن مایعات فراوان

آب و آب‌میوه می‌توانند مواد آلرژی‌زا را از مخاط بینی و دهان پاک کنند. همچنین چای، دمنوش‌ها و سوپ‌های گرم نیز مؤثر هستند.

۳. تغییر سبک زندگی

  • کاهش استرس و اضطراب به کاهش علائم حساسیت کمک می‌کند. روش‌هایی مانند یوگا و مدیتیشن می‌توانند مفید باشند.
  • نظافت و گردگیری منزل باعث می‌شود که مواد آلرژی‌زا در محیط کمتری پخش شوند.
  • تغییر روش‌های ضدعفونی با مواد شیمیایی به مواد طبیعی‌تر مانند جوش شیرین و سرکه می‌تواند حساسیت را کاهش دهد.

۴. استفاده از روغن مرزنجوش

روغن مرزنجوش یکی از بهترین داروهای گیاهی برای درمان حساسیت فصلی است. برای استفاده، می‌توانید چند قطره از این روغن را داخل بینی بریزید و به مدت چند دقیقه روی سینوس‌ها و شقیقه‌ها ماساژ دهید. این روش به‌خصوص برای درمان عطسه و آبریزش بینی بسیار مؤثر است.

درمان حساسیت فصلی در منزل با داروهای بدون نسخه

گاهی ممکن است علائم حساسیت فصلی آزاردهنده باشد ولی شدت آن زیاد نباشد. در این صورت، می‌توانید از داروهای بدون نسخه استفاده کنید. داروهای ضد گرفتگی مانند سودافدرین و اکسیمترازولین می‌توانند گرفتگی بینی را کاهش دهند.

آیا آمپول بتامتازون برای حساسیت فصلی موثر است؟

آمپول بتامتازون می‌تواند واکنش‌های سیستم ایمنی بدن را در مقابل التهاب کم کند. این دارو برای حساسیت فصلی تجویز می‌شود، ولی ممکن است عوارضی مانند سرگیجه و سردرد داشته باشد.

درمان حساسیت فصلی در طب سنتی چگونه است؟

در طب سنتی، اصلاح مزاج و استفاده از مواد غذایی خاص برای درمان حساسیت فصلی توصیه می‌شود. به عنوان مثال، سیر به دلیل تقویت سیستم ایمنی می‌تواند به کاهش علائم کمک کند.

منبع : 

تیم تولید محتوا و جمع آوری دیجی به روز 

مطالب مرتبط :

عناوین منتخب روز : 

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

مطالب پر بازدید امروز