گیاهان دارویی

طبع و خواص درمانی سنبل‌الطیب؛ فواید و مضرات این گیاه آرام‌بخش

اثر ضد تشنج دارد.در رفع ناراحتی‌های عصبی و هیستری مفید است.ضد اسپاسم و آرام بخش است. سکسکه مداوم را از بین می‌برد.درد سینه را برطرف می‌کند.استفراغ را برطرف می‌کند.

یکی دیگر از گیاهان دارویی پرطرفدار که استفاده از گل و ریشه آن در درمان بیماری‌های گوناگون مفید است، سنبل الطیب می‌باشد. این گیاه در طب سنتی دارای خواص بسیاری است که در این مقاله علاوه بر بیان خواص آن طبع سنبل الطیب را نیز خواهیم گفت.

سنبل الطیب چیست؟

سنبل الطیب یا همان علف گربه گیاهی است با طبع گرم و خشک که بوته‌ای استوار و چندساله دارد و در اروپا و بخش‌هایی از آسیا می‌روید. این گیاه به صورت وحشی در جنگل‌های کم درخت، در حاشیه جویبارها و گودال‌ها و در بیشتر مناطق آسیا و ایران می‌روید.

این گیاه دارویی دارای ریشه‌ای کوتاه و بوته‌ای با ارتفاع بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی‌متر است. همچنین این گیاه، بوی مطبوعی دارد. گربه بوی این گیاه را از فاصل دور تشخیص داده، به طرف آن می‌رود، در اطراف آن به جست و خیز می‌پردازد و از بوی آن مست می‌شود. بر خلاف معطر و خوشبو بودن، این گیاه طعم تلخی دارد. گل‌های سنبل الطیب برنگ سفید یا صورتی و به صورت خوشه‌ای است. این گیاه بعد از خشک شدن به رنگ قهوه‌ای در می‌آید.

طبع سنبل الطیب گرم است یا سرد؟

شاید این پرسش برای شما وجود داشته باشد که طبع سنبل الطیب به چه صورت است؟ لذا باید گفت، سنبل الطیف طبیعتی گرم و خشک دارد و از این رو دمنوش آن و یا استفاده از این گیاه به هر شکلی برای افراد سوداوی نیز موثر است.

خواص گیاه دارویی سنبل الطیب در طب سنتی

اثر ضد تشنج دارد.
در رفع ناراحتی‌های عصبی و هیستری مفید است.
ضد اسپاسم و آرام بخش است.
تب‌بر است.
بی‌خوابی را درمان می‌کند.
ضد کرم معده و روده است.
ضد هیجان است.
میگرن را برطرف می‌کند.

برای برطرف کردن دلهره، تشویش و نگرانی مفید است.
در درمان بیماری مالیخولیا اثر مفید دارد.
در برطرف کردن درد سیاتیک موثر است.
سکسکه مداوم را از بین می‌برد.
درد سینه را برطرف می‌کند.
استفراغ را برطرف می‌کند.
طبع سنبل الطیب به گونه ای است که در معالجه مرض قند موثر است.
گرد سنبل الطیب را روی زخم‌ها بپاشید، التیام یابند.
صرف ۱۰- ۱۵ میلی‌گرم ریشه سنبل الطیب در روز برای ۸ هفته می‌تواند علائم یائسگی، به ویژه گرگرفتگی در زنان یائسه را کاهش دهد.

موارد منع مصرف سنبل الطیب

اگر چه ای گیاه دارای خواص بیشماری است اما در مواردی نیز دارای محدودیت در مصرف می‌باشد. از این رو بهتر اثربخشی بیشتر این گیاه موارد منع مصرف آن را بشناسید:

زیاده روی در مصرف این گیاه، باعث سردرد، سرگیجه و ناراحتی معده می‌شود.
مصرف زیاد آن باعث خواب آلودگی می‌شود، به همین دلیل توصیه می‌شود که راننده‌ها به هیچ وجه نباید از سنبل الطیب استفاده کنند.
برای کلیه مضر است به همین دلیل باید آن را با کتیرا خورد.

شیوه استفاده سنبل الطیب

دمنوش سنبل الطیب: ۳ گرم ریشه خشک شده در یک ۱ فنجان آب جوش به مدت ۱۵ دقیقه دم شود.
گرد سنبل الطیب: ریشه آن را خرد کرده و در حرارت ۴۰ درجه خشک کنید. سپس آن را آسیاب کنید و از الک ریز رد کنید. گرد آن به عنوان ضد تشنج به کار می‌رود. مقدار مصرف آن ۵-۱۰ گرم در روز است.
مخلوط سنبل الطیب: ۴ گرم گرد ریشه آن را با ۴ گرم رازیانه و ۴ گرم قند سائیده و مخلوط کنید، این مخلوط را چهار قسمت کرده و در طول روز به فواصل مساوی بخورید.

نتیجه

سنبل الطیب گیاهی علفی با گل‌های سفید و صورتی در طب سنتی و درمان بیماری‌های مختلف بسیار مفید است. به نظر شما طبع سنبل الطیب گرم است یا سرد؟ و یا اصلا این گیاه چه خواصی را در خود جای داده است؟

منبع : 

تیم تولید محتوا و جمع آوری دیجی به روز 

مطالب مرتبط :

عناوین منتخب روز : 

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

مطالب پر بازدید امروز