گل گاوزبان گیاهی دوساله یا پایا، بوتهای، پوشیده از کرکهای نرم و نازک یا بلند و ابریشمی و با ساقههای ایستاده است. این گیاه بومی مناطق البرز ایران است و در تمام نواحی گیلان و مازندران، ارتفاعات کندوان، کلاردشت، ارتفاعات چالوس و منجیل گزارش شده است.
برگ و گل های این گیاه استفاده دارویی دارند. گل مرغوب گل گاوزبان گلی است که دارای دم سفید و گلیرگهای بنفش باشد. گل گاوزبان دارای موسیلاژ (لعاب)، فلاونوئید، آنتوسیانین و .. است و برگهای تازه گل گاوزبان دارای مقدار زیادی ویتامین C میباشند، همچنین دم کرده آن حاوی املاح سدیم و پتاسیم است
فهرست مطالب
خواص عرق گل گاوزبان (طبعیت و خواص درمانی) در طب سنتی :
این عرق طبیعت گرمی داشته و آرامبخش است، برخی خواص دارویی آن عبارتند از:
جهت رفع مشکلات پوستی، مثل اگزما مفید است..
عرق گل گاوزبان به دلیل داشتن مقدار زیادی کلسیم و آهن و مواد مغذی مثل پتاسیم، روی، ویتامین های C و B و بتاکاروتن برای خانمهایی که دچار کمبود این مواد ضروری هستند مفید میباشد.
این عرق به دلیل دارا بودن خواص تسکیندهنده برای درمان بیماریهای عصبی توصیه میشود.
عرق گل گاوزبان برای درمان افسردگی و ناراحتیهای ناشی از دورههای قاعدگی و یائسگی مفید است.
این عرق نشاط آور بوده و تقویت کننده بدن میباشد.
برای درمان خلط سینه برای کسانی که سرماخوردگی دارند موثر است؛ این افراد باید هر شب و هر صبح یک فنجان از این عرق بنوشند همچنین در درمان تنگی نفس و سینه درد هم مفید است.
تصفیه کننده خون است.
برای رفع گرفتگی صدا و نرم کردن سینه مفید میباشد.
گل گاوزبان تقویت کننده روحیه و اعضای اصلی بدن مثل قلب، کبد و کلیه است.
استفاده از این عرق رنگ چهره را باز و پوست صورت را شاداب میکند.
گیاه گل گاوزبان و عرق آن دارای منیزیم و آنتی اکسیدانها بوده، از بروز سرطان پیشگیری میکند.
طریقه مصرف عرق گل گاوزبان
در هر زمانی می توان از عرق گاوزبان استفاده کرد ولی بهترین زمان مصرف صبح خیلی زود و شب موقع خواب است که باید یک فنجان آن را به همراه دو فنجان آب و مقداری یک قاشق غذاخوری عسل میل نمود. البته لازم است دقت شود مصرف بیش از ۵ روز مداوم این عرق ممکن است باعث عادت شده، بنابراین پس از ۵ روز استفاده از آن در صورت نیاز، ۳ روز فاصله انداخته و سپس دوباره مصرف شود. به طور کلی مصرف دمنوش گل گاوزبان و عرق آن برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمیکند.
مضرات عرق گل گاوزبان
کسانی که فشار خون بالا دارند و افرادی که داروهای آرام بخش و ضد افسردگی مصرف می نمایند بهتر است از این عرق ننوشند. همچنین افراد دچار مشکلات زمینهای کبد و مجاری صفراوی در مصرف آن احتیاط و به مقدار کم از آن استفاده کنند