سنا یکی از گیاهان گلدار است که خواص دارویی فراوانی را به دنبال دارد. در طب سنتی از این گیاه معمولا برای درست کردن چای استفاده میشود که جنبه مُسهل و ملَیِن دارد. در مقاله حاضر قرار است بهتر بدانیم که سنای مکی چیست و گیاه سنا مکی دارای چه خواصی است.
فهرست مطالب
معرفی گیاه دارویی سنای مکی:
سنا مکی چیست؟ این گیاه دارویی دارای گلها و غلاف زرد رنگ است که در مناطق بیابانی رشد میکند. سنا بومی آفریقا و هندوستان بوده و به صورت وحشی و کشت شده یافت میشود. گونهای از گیاه سنا، در جنوب ایران و در حوالی خلیج فارس میروید، بهترین نوع آن گیاه سنا مکی است که در شهر مکه میروید. طبع برگ سنا در طب سنتی گرم و خشک است. از اینرو با توجه به طبع برگ سنا لازم است آن را با مصلح استفاده کنید.
خواص سنا در طب سنتی:
خواص سنا به صورتی است که میتوان گفت گیاهی است که خاصیت ملین کنندگی دارد و برای درمان یبوست توصیه میشود.
خواص سنا در دفع سنگ کیسه صفرا و دفع کننده صفرای زائد نیز ثابت شده است.
از خواص برگ سنا برای کبد که چربی بدن اعم از چربی خون، چربی دور شکم و کبد چرب را درمان و از بدن خارج میکند.
دمنوش این گیاه برای کاهش وزن مناسب است. برای کاهش وزن آب را بجوش آورید و چای برگ سنا را در آب جوش بریزید. ۵ دقیقه زمان بدهید تا دم بکشد. سپس به آن آب لیمو و مقداری عسل برای بهبود بیشتر طمع آن اضافه کنید. روزانه دو بار از این دمنوش استفاده نمایید.
اطبای طب سنتی چینی بر این باورند که برگ این گیاه گرما را از روده بزرگ شما خارج میکند و به خلاص شدن از مواد غذایی قدیمی که با گذشت زمان در آنجا ساخته شده کمک میکند. از این رو خواص سنا برای رودهها نیز بسیار و در طب سنتی بر آن تاکید شده است.
این گیاه دارویی همچنین دارای خواص التهابی خفیف است که میتواند تورم داخلی و خارجی را تسکین دهد.
برگهای این گیاه نیز ممکن است در پیشگیری از بوی بد دهان موثر باشند. یک راه خوب برای استفاده از گیاه سنا جهت دستیابی به این هدف آن است که برگهایش را در آب جوش بخیسانید و بعد بگذارید خنک شود. سپس آن را مثل دهانشویه در دهانتان بگردانید.
خواص برگ سنا برای کبد را نباید نادیده گرفت. این گیاه در زمینه بیماریهای کبد معجزه خواهد کرد.
خواص سنا برای مو:
گیاه سنا مکی نه تنها زیبایی موهای شما را بهبود میبخشد بلکه باعث بهبود وضعیت پوست سر و درمان شورهی سر نیز میشود. این گیاه دارویی باعث میشود که در موهای شما درخشش و روشنی ایجاد شود. از آن جایی که این برگ یک نرمکنندهی عالی است، میتواند ریزش مو را نیز درمان کند. خاصیت ضدباکتریایی این گیاه دارویی میتواند در درمان بیماریهای یا عفونتهای پوستی کمک کند. خمیر تهیه شده از گیاه سنا مکی در درمان عفونتهای پوستی مانند آکنه و همچنین شرایط التهابی مانند اگزما مؤثر است.
برای داشتن موهای صاف، براق و قوی میتوان از برگ این گیاه استفاده کرد. میتوانید با مخلوط کردن پودر گیاه سنا با آب و ماست یک ماسک مو درست کنید.
موارد منع مصرف سنا مکی:
باعث ایجاد دلپیچه میشود و باید از مکمل گلسرخ استفاده شود.
زنان شیرده نباید مصرف کنند چون نوزاد دچار اسهال میشود.
چای سنا بر انعقاد خون هم اثر میگذارد. بنابراین اگر شخصی داروهای ضدانعقاد مصرف میکند، نوشیدن چای آن در روند درمانش تداخل ایجاد خواهد کرد.
این گیاه موجب دفع ادرار و خارج شدن چربی، نمک، آب اضافی و سمزدایی بدن میشود. این ماده گیاهی میتواند موجب کمبود آب بدن هم بشود. پس اگر آن را مصرف میکنید به آبرسانی بدن توجه داشته باشید.
مصرف چای سنا، در بلندمدت باعث مسمویتهای کبدی میشود.
برگ سنا که متأسفانه امروزه به وفور برای درمان استفاده میشود، اگر بیش از ۲ هفته مصرف شود، میتواند منجر به تنبلی روده، تشدید بیماری و اشکالاتی در روده بزرگ شود.
نحوه استفاده از سنای مکی:
دمنوش: حداقل چهار گرم (حدود دو قاشق غذاخوری) سنای مکی با یک لیوان آب جوش حدود ده دقیقه دم کرده شود و آب آن خورده شود (لزومی به خوردن خود سنا نیست).
نتیجه:
همانطور که گفته شد، سنا یکی از گیاهان گلدار پر خواص در طب سنتی است که از خواص برگ سنا برای کبد و روده نباید غافل شد. در این مقاله علاوه بر بررسی این که سنا مکی چیست در خصوص خواص سنا و طبع برگ سنا نکاتی را بیان کردیم.