گیاه کاکوتی از گیاهان دارویی پر خاصیت بوده و در طب سنتی از آن استفاده های زیادی شده است، این گیاه در ضد عفونی کردن مجاری تنفسی و تقویت معده بسیار موثر میباشد. این گیاه از تیره نعنائیان و با آویشن هم خانواده است، عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و کمی هم شبیه به پونه است و برای طعم دادن ماست و دوغ به کار میرود.
قسمتهای مورد استفاده این گیاه شامل قسمتهای هوایی (برگ و گل) میباشد و اسانس این گیاه دارای پولگون، منتون، ایزومنتون، منتول، تانن، فالونوئیدها و … است. طبیعت گیاه کاکوتی گرم و خشک است، اثرات و خواص عرق کاکوتی و خواص دارویی آویشن بسیار شبیه یکدیگر بوده، با این تفاوت که از خواص آویشن بیشتر برای درمان بیماری های تنفسی استفاده میشود اما کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کاربرد دارد.
خواص کاکوتی به طور خلاصه عبارتند از: قاعده آور، خلط آور، صفرابر، بادشکن، تقویت بدن و نیروی جنسی، تقویت معده و جذب غذا و ضد سرماخوردگی.
فهرست مطالب
خواص عرق کاکوتی (طبیعت و خواص درمانی) در طب سنتی :
طبیعت عرق کاکوتی گرم و خشک است. برخی خواص دارویی عرق کاکوتی عبارتند از:
عرق کاکوتی ضد عفونی کننده مجاری تنفسی است.
استفاده از عرق کاکوتی خلط آور است.
یکی از خواص عرق کاکوتی خاصیت ضد قارچ و ضد انگل میباشد.
این عرق تقویت کننده بینایی است.
از خواص عرق کاکوتی تسکین درد ناراحتیهای گوارشی به ویژه دل پیچه بوده، مصرف آن باعث تقویت معده میگردد.
عرق کاکوتی اشتها آور است.
عرق کاکوتی باعث جذب بهتر غذا شده و تاثیر منفی بر روی جذب آهن غذاها ندارد.
کاکوتی ضد اسپاسم، ضد باکتری، ضد قارچ و انگل و ضدعفونی کننده روده است.
از عرق و گیاه کاکوتی برای تسکین درد مفاصل و روماتیسم استفاده میشود.
در درمان سیاه سرفه و برونشیت موثر است.
استفاده از عرق و چای کاکوتی قاعده آور است.
طریقه مصرف عرق کاکوتی
عرق کاکوتی را بعد از هر غذا همراه با نصف لیوان آب میل نمائید. همچنین در صورت دسترسی به گیاه تازه میتوان آن را خشک و مانند چای دم کرده و مصرف نمود. برای تهیه چای کاکوتی، سه نوبت در روز در هر نوبت ۱ قاشق چایخوری (۲ تا ۳ گرم) از پودر گیاه را در ۱ فنجان آب جوش بریزید، پس از مدت ۱۰ دقیقه آن را صاف و بعد از غذا میل کنید.
مضرات مصرف عرق کاکوتی
مصرف عرق کاکوتی نباید به صورت مستمر و زیاد باشد و بهتر است پس از هر ۶ روز مصرف مداوم، یک روز و پس از هر ۳ هفته مصرف، یک هفته از مصرف آن خودداری شود. همچنین مصرف عرق کاکوتی در دوران بارداری بر جذب آهن بدن تاثیر منفی ندارد