فهرست مطالب
سوالات قبل از مطالعه:
- چه زمانی بهتر است از شیر گرفتن کودک را شروع کنیم؟
- چگونه باید از شیر گرفتن کودک را به درستی انجام دهیم؟
- چه غذاهایی برای دوران از شیر گرفتن مناسب هستند؟
- آیا روشهای طب سنتی برای از شیر گرفتن کودک موثرند؟
مدت زمان شیردهی
طبق آموزههای قرآن کریم، مدت زمان شیردهی باید ۲ سال باشد، اما بر اساس محاسبات، با در نظر گرفتن مدت زمان بارداری (۶ تا ۹ ماه)، شیردهی به طور طبیعی بین ۲۱ تا ۲۴ ماه باید طول بکشد. برای مادرانی که تصمیم به از شیر گرفتن کودک دارند، این مدت زمان میتواند متغیر باشد.
“وَ حَمْلُهُ وَ فِصالُهُ ثَلاثُونَ شَهْراً”
ترجمه: “و مدت بارداری و شیردهی ۳۰ ماه است.”
روش از شیر گرفتن کودک
بهترین زمان برای از شیر گرفتن کودک
برای از شیر گرفتن بهترین زمان فصول معتدل مانند اوایل بهار است. در این زمان، کودک کمتر دچار مشکلات گوارشی مانند اسهال یا سوءهضم میشود. در صورت ضرورت، اوایل پاییز نیز زمان مناسبی است، اما باید از شیردهی در فصلهای گرم یا سرد اجتناب کرد.
تدریجی بودن روند از شیر گرفتن
از شیردهی به صورت تدریجی باید کاهش یابد تا بدن کودک بتواند به وضعیت جدید عادت کند. بهتر است به تدریج غذای کمکی به کودک داده شود تا اشتهای او به شیر کمتر شود.
نکات مهم در از شیر گرفتن
- آمادگی جسمی و روحی کودک: از شیر گرفتن باید زمانی انجام شود که کودک بیمار نباشد و در شرایط روحی و جسمی مناسبی قرار داشته باشد.
- استفاده از روشهای تدریجی: شیردهی باید به تدریج کاهش یابد. مثلاً میتوانید در برخی شبها شیر ندهید یا شبها کودک را مجبور به خوابیدن بدون شیر کنید.
- ترغیب کودک به ترک شیر: میتوان از طعمهای تلخ مانند صبر زرد استفاده کرد که باعث میشود کودک از شیر خوردن منصرف شود. این روش به طور طبیعی به کودک نشان میدهد که شیر خوردن خوشایند نیست.
روشهای تکمیلی
- استفاده از سوپهای رقیق، گوشتهای سهل الهضم، شیربرنج، هلیم و فرنی برای تغذیه کودک در دوران از شیر گرفتن مناسب است.
- در این دوران، باید از غذاهایی که باعث افزایش تولید شیر میشوند، مانند رازیانه، آویشن و زیره سبز پرهیز کرد.
نکات روحی و روانی
محبت و توجه بیشتر به کودک
در هنگام از شیر گرفتن، توجه به جنبههای روحی کودک بسیار مهم است. چون کودک ممکن است از این تغییر ناراحت شود، باید به او محبت بیشتری نشان داده و با بازی و سرگرمیهای مناسب او را مشغول کنید تا کم کم از داغ شیر نخوردن فاصله بگیرد.
کاهش درد و ورم پستان
برای مادرانی که در حال قطع شیردهی هستند، استفاده از کمپرس سرد و پوشیدن سینهبند مناسب میتواند به کاهش درد و ورم پستانها کمک کند. همچنین، مصرف سداب و کلپوره نیز به کاهش تولید شیر کمک میکند.