بررسی بیماریهای گوارشی در طب سنتی

کولیت عصبی بر مبنای طب سنتی

کولیت عصبی یا سندرم روده تحریک‌پذیر، بیماری شایعی است که با علائمی مانند درد شکم، نفخ، یبوست و اسهال همراه است. در طب سنتی، ریشه این بیماری در اختلالات مزاجی، استرس و تغذیه نامناسب جستجو می‌شود. در این مقاله، به بررسی جامع کولیت عصبی از دیدگاه طب سنتی و راهکارهای درمان آن می‌پردازیم.

اگر به سندروم روده تحریک پذیر، کولیت عصبی یا به انگلیسی Irritable bowel syndrome مبتلا هستید، ممکن است علائم ناراحت کننده یا دردناک شکمی داشته باشید. یبوست، اسهال، گاز و نفخ معده از علائم شایع روده تحریک پذیر هستند. روده تحریک پذیر به دستگاه گوارش شما آسیب نمی‌رساند یا خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش نمی‌دهد. شما اغلب می‌توانید علائم را از طریق رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی مدیریت کنید. با ما همراه باشید تا در این مقاله از مجله سلامت کیوان، به بررسی علل ایجاد کننده سندرم روده تحریک پذیر و راه‌های درمان این بیماری بپردازیم

سندرم روده تحریک پذیر چیست؟

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) که به آن کولیت عصبی نیز گفته می‌شود، گروهی از علائم است که بر سیستم گوارش شما تأثیر می‌گذارد. این اختلال گوارشی شایع اما ناراحت کننده است. افراد مبتلا به کولیت عصبی دچار گاز معده بیش از حد، درد شکم و گرفتگی می‌شوند. طبق گفته محققان تقریبا ۱۱.۲% از مردم کره زمین به این اختلال دچار هستند، اما فقط تعداد کمی از آنها با علائم شدید دست و پنجه نرم می‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهد سندرم روده تحریک پذیر یا کولیت عصبی در زنان دو برابر بیشتر از مردان است. هیچ درمانی برای سندروم روده تحریک پذیر شناخته نشده است، با این‌حال شما می‌توانید علائم این بیماری را از طریق رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی کنترل کنید، البته اگر به نوع شدید این بیماری دچار هستید، استفاده از برخی داروها می‌توانند کمک پررنگی به شما کنند.

اختلال عملکردی دستگاه گوارش

کولیت عصبی (IBS) نوعی اختلال عملکردی دستگاه گوارش است. این شرایط که اختلالات تعامل روده و مغز نیز نامیده می‌شود، با مشکلاتی در نحوه عملکرد روده و مغز شما در کنار هم مرتبط است. این مشکلات باعث می‌شود دستگاه گوارش شما بسیار حساس شود، همچنین نحوه انقباض عضلات روده شما را تغییر دهند که نتیجه آن درد شکم، اسهال و یبوست است.

انواع سندرم روده تحریک پذیر

پزشکان کولیت عصبی (IBS) را بر اساس نوع مشکلات حرکت روده دسته بندی می‌کنند. نوع کولیت عصبی می‌تواند بر فرایند درمان تأثیر بگذارد. علائم هر یک از انواع مختلف سندروم روده تحریک پذیر می‌تواند متفاوت باشد، بنابراین شناخت هر یک از انواع به شما در مدیریت و کنترل آن اقدام کنید.(۱)

سندروم روده تحریک پذیر همراه با عادات روده مختلط (IBS-M)

در این نوع اختلال IBS، دفع مدفوع همراه یبوست و اسهال به طور متناوب دیده می‌شود. یعنی ممکن است برخی مواقع شما یبوست داشته باشید و مواقعی دیگر اسهال داشته باشید.

سندروم روده تحریک پذیر با یبوست (IBS-C)

IBS همراه با یبوست یکی از شایع‌ترین نوع این بیماری است. اگر در زمان دفع مدفوع، مدفوع شما غیرطبیعی به نظر برسد ممکن است به این نوع اختلال مبتلا باشید. در این سندروم مدفوع به شکل بسیار سفت و توده‌ای است. اگر به روده تحریک‌ پذیر همراه با یبوست مبتلا باشید، دفع مدفوع کمتری را خواهید داشت و بیشتر اوقات برای این کار باید زور بزنید. علائم دیگر این نوع شامل درد شکمی و نفخ است.

سندروم روده تحریک پذیر با اسهال (IBS-D)

این نوع از کولیت عصبی، یا سندروم روده تحریک پذیر باعث مشکلات معکوس با نوع روده تحریک پذیر همراه با یبوست می‌شود. در سندروم روده تحریک پذیر همراه با اسهال مدفوع شما بیشتر شکل اسهال است. اگر مبتلا به IBS-D باشید، ممکن است همراه با درد شکم، تمایل زیادی به دفع مدفوع را نیز تجربه کنید. از علائم دیگر این اختلال می‌توان به نفخ بیش از اندازه نیز اشاره کرد.

علائم سندروم روده تحریک پذیر

سندروم روده تحریک‌ پذیر یک اختلال عملکردی دستگاه گوارش است که با گروهی از علائم همچون گرفتگی عضلات، درد شکم، نفخ، اسهال و یبوست همراه است. برخی از شایع‌ترین علائم سندروم روده تحریک پذیر یا کولیت عصبی به شرح زیر می‌باشد

یبوست شدید
اسهال شدید
اسهال متناوب با یبوست
درد شکمی
برآمدگی در ناحیه شکمی
وجود مخاط در مدفوع
عدم تحمل غذایی
سوء هاضمه
برخی علائم ممکن است به مشکل جدی‌تری اشاره کنند. در صورت داشتن موارد زیر در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید:

خون در مدفوع
تب و بالا بودن دمای بدن
کاهش وزن غیر طبیعی
درد شدید شکمی
علائم سندروم روده تحریک پذیر در زنان

بسیاری از زنان در طول باروری تحت تاثیر علائم کولیت عصبی و سندروم روده تحریک پذیر قرار خواهند گرفت. همچنین شدت این عارضه در دوران قاعدگی بیشتر خواهد شد. این در حالی است که زنان یائسه، شکایت کمتری در ارتباط با علائم سندروم روده تحریک پذیر داشته‌‎اند.

برخی از شایع ترین علائم بیماری کولیت عصبی که زنان ممکن است تجربه کنند عبارتند از:

برآمدگی در ناحیه شکمی
اسهال شدید
درد شکمی
ضعف و خستگی
بی‌خوابی

علائم سندروم روده تحریک پذیر در مردان

در مردان مانند نیز علائم سندروم روده تحریک پذیر یا کولیت عصبی مانند علائم زنان است. با اینحال تعداد کمی از مردان علائم کولیت عصبی خود را پیگیری کرده و به دنبال درمان آن هستند. برخی از محققان بر این باور هستند که روده مردان به دلیل تفاوت‎‌های هورمونی ، ممکن است حساسیت کمتری نسبت به علائم سندروم روده تحریک پذیر داشته باشد.

علت سندروم روده تحریک پذیر

در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و یا کولیت عصبی، عضله روده بزرگ بیشتر از افراد بدون این عارضه منقبض می‌شود. این انقباضات باعث گرفتگی و درد‌ شکمی می‌شود. علت دقیق روده تحریک پذیر هنوز ناشناخته است، اما تصور می‌شود که بیماری کولیت عصبی، محور روده و مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی تحقیقات نشان می‌دهد، افرادی که مبتلا به کولیت عصبی هستند، ممکن است باکتری‌های اضافی در دستگاه گوارش داشته باشند که به ایحاد این اختلال کمک می‌کند.

به طور کلی عواملی که می‌توانند باعث ابتلا به کولیت عصبی شوند به شرح زیر هستند:

استرس
عفونت سیستم گوارشی
اختلال در سیستم عصبی
انقباضات عضلانی روده
تغییرات در میکروب‌های روده

درمان سندروم روده تحریک پذیر

تا به امروز هیچ درمان شناخته شده‌ای برای سندروم روده تحریک پذیر کشف نشده است، اما شما می‌توانید علائم این بیماری را از طریق رژیم غذایی و ایجاد تغییر در سبک زندگی بهبود ببخشید. ممکن است تلاش برای کنترل سندرم روده تحریک پذیر خسته کننده باشد. درمان کولیت عصبی اغلب می‌تواند آزمون و خطاهای بسیاری داشته باشد. اما خبر خوب این است که تقریباً همه افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر می‌توانند روشی پیدا کرده که به آنها در کنترل و مدیریت اختلال خود کمک کند. در اولین قدم شما باید محرک‌هایی که باعث تشدید اختلال کولیت عصبی شما می‌شوند را پیدا کنید.

عوامل بسیاری وجود دارند که می‌توانند علائم روده تحریک پذیر در شما را تحریک کنند، از جمله برخی غذاها، داروها و استرس عاطفی. شما ابتدا باید بیاموزید که محرک‌های کولیت عصبی شما چیست. برای این کار ممکن است نیاز به ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و مصرف دارو داشته باشید.

غییر سبک زندگی برای درمان کولیت عصبی

تغییر اساسی در سبک زندگی و رژیم غذایی می‌تواند، سندروم روده تحریک پذیر را در طول زمان بهبود دهد. توجه داشته باشید که درمان سندروم روده تحریک پذیر این است که مراعات کنید و سبک زندگی مناسبی داشته باشید. اگر به خوبی نکات زیر را رعایت نکنید، نمی‌توانید انتظار این را داشته باشید که سندروم روده تحریک پذیر شما را رها کند. زیر چند نکته برای تغییر در رژیم غذایی جهت درمان کولیت عصبی شامل موارد زیر می‌باشد:

از نوشیدن شیر و فرآورده‌های آن مانند پنیر یا بستنی خودداری کنید.
از مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار مانند قهوه خودداری کنید.
فیبر را با غذاهایی مانند میوه‌ها، سبزیجات، و غلات کامل به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
از مصرف نوشیدنی‌های گازدار مانند نوشابه، به خصوص آنهایی که حاوی سوربیتول‌ها هستند خودداری کنید.
سعی کنید روزانه بین ۵ تا ۶ لیوان آب بنوشید.
اگر سیگار می‌کشید آن را ترک کنید.
آرامش را با فعالیت‌های ورزشی مانند مدیتیشن، و یوگا به زندگی خود بیاورید.
مقدار مصرف لبنیات خود را محدود کنید.
به جای سه وعده غذایی اصلی از چند وعده غذایی با مقدار کمتر غذا استفاده کنید.
غذاهایی که می‌خورید را یادداشت کنید تا بتوانید بفهمید کدام غذا باعث بروز اختلالت روده شما می‌شوند.

نسخه گیاهی درمان کولیت_عصبی

اسطوخودوس ۱۵گرم

بادرنجویه ۱۵گرم

مرزنجوش ۱۰گرم

بهار نارنج۱۰گرم

پونه۱۵گرم

تخم گشنیز۱۰گرم

۱ق.غ مخلوط مواد بالا

را در ۲ لیوان آب دم کنید و قبل از هر غذا ۲ استکان میل کنید

پرسش و پاسخ‌های عمومی

  • کولیت عصبی چیست؟ کولیت عصبی به بیماری‌ای گفته می‌شود که در آن روده بزرگ بدون وجود هرگونه آسیب فیزیکی، به صورت غیر طبیعی واکنش نشان می‌دهد.
  • علت کولیت عصبی چیست؟ علت دقیق کولیت عصبی ناشناخته است، اما عوامل مختلفی مانند استرس، تغذیه نامناسب، اختلالات هورمونی و حساسیت به برخی غذاها در ایجاد آن نقش دارند.
  • علائم کولیت عصبی چیست؟ علائم کولیت عصبی شامل درد شکم، نفخ، یبوست، اسهال، احساس ناراحتی شکمی و تغییر در عادات روده‌ای است.
  • آیا کولیت عصبی خطرناک است؟ کولیت عصبی به طور مستقیم تهدید کننده حیات نیست، اما می‌تواند کیفیت زندگی فرد را به شدت کاهش دهد.
  • چگونه می‌توان از کولیت عصبی پیشگیری کرد؟ مدیریت استرس، تغذیه سالم، ورزش منظم و اجتناب از محرک‌های غذایی از جمله راه‌های پیشگیری از کولیت عصبی هستند.

پرسش و پاسخ‌های تخصصی (از دیدگاه طب سنتی)

  • طب سنتی چه عواملی را علت کولیت عصبی می‌داند؟ در طب سنتی، کولیت عصبی به دلیل اختلالات مزاجی، ضعف طحال و کبد، تجمع رطوبت و حرارت در روده‌ها و همچنین اختلالات عصبی ایجاد می‌شود.
  • چه مزاج‌هایی بیشتر مستعد کولیت عصبی هستند؟ افراد با مزاج سرد و تر و یا گرم و خشک بیشتر مستعد کولیت عصبی هستند.
  • چه ارتباطی بین تغذیه و کولیت عصبی وجود دارد؟ تغذیه نامناسب، مصرف غذاهای سنگین و چرب، غذاهای تند و ادویه‌دار، لبنیات و گلوتن می‌تواند کولیت عصبی را تشدید کند.
  • آیا فعالیت بدنی بر کولیت عصبی تاثیر دارد؟ بله، ورزش‌های سبک و ملایم مانند پیاده‌روی و یوگا به کاهش استرس، بهبود هضم و کاهش علائم کولیت عصبی کمک می‌کنند.
  • چه گیاهان دارویی برای درمان کولیت عصبی مفید هستند؟ گیاهانی مانند بابونه، نعناع، بادرنجبویه، زیره، رازیانه و آلوئه ورا ،تخم گشنیز ،
  • پونه ، مرزنجوش و … به دلیل خواص آرام‌بخش، ضد اسپاسم و ضد التهاب، برای درمان کولیت عصبی مفید هستند.

راه و چاره برای کودکان

درمان کولیت عصبی در کودکان باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. استفاده از گیاهان دارویی ملایم مانند بابونه و نعناع، رژیم غذایی مناسب و تکنیک‌های آرام‌سازی می‌تواند به بهبود علائم کولیت عصبی در کودکان کمک کند.

راه‌های درمانی برای کهنسالان و سالمندان

در کهنسالان، کولیت عصبی ممکن است با علائم شدیدتری همراه باشد. استفاده از گیاهان دارویی ملایم، رژیم غذایی ملایم، ورزش سبک و تکنیک‌های آرام‌سازی تحت نظر پزشک می‌تواند به بهبود علائم کولیت عصبی در سالمندان کمک کند.

چکیده مطالب

کولیت عصبی، بیماری‌ای است که ریشه در اختلالات مزاجی، استرس و تغذیه نامناسب دارد. طب سنتی با استفاده از گیاهان دارویی، رژیم غذایی مناسب و تکنیک‌های آرام‌سازی، راهکارهای موثری برای تسکین علائم کولیت عصبی و بهبود کیفیت زندگی بیماران ارائه می‌دهد.

با وبسایت دیجی به روز 

آیا از درد شکم، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای رنج می‌برید؟ آیا به دنبال راهی طبیعی برای کنترل کولیت عصبی هستید؟ دیجی به روز با ارائه اطلاعات جامع و دقیق در زمینه طب سنتی، راهکارهای مؤثری برای درمان کولیت عصبی در اختیار شما قرار می‌دهد. با ما همراه شوید تا با استفاده از دانش گذشتگان، به سلامتی کامل دست پیدا کنید.

منبع : 

تیم تولید محتوا و جمع آوری دیجی به روز 

مطالب مرتبط :

عناوین منتخب روز : 

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

مطالب پر بازدید امروز