فهرست مطالب
- ۱ 5 برنامه غذایی پیشنهادی به زوج های ناباروری
- ۱.۱ اصلاح تغذیه در طب سنتی با نسخه گیاهی در طب سنتی
- ۱.۲ تدابیر طبّ ایرانی در درمان ناباروری
- ۱.۳ بسته غذایی شماره ۱
- ۱.۴ میان وعده عصر
- ۱.۵ بسته غذایی شماره ۲
- ۱.۶ میان وعده صبح
- ۱.۷ ناهار
- ۱.۸ میان وعده عصر
- ۱.۹ شام
- ۱.۱۰ وقت خواب
- ۱.۱۱ بسته غذایی شماره ۳
- ۱.۱۲ میان وعده صبح
- ۱.۱۳ میان وعده عصر
- ۱.۱۴ میان وعده صبح
- ۱.۱۵ میان وعده عصر
- ۱.۱۶ بسته غذایی شماره ۵
- ۱.۱۷ میان وعده صبح
- ۱.۱۸ میان وعده عصر
- ۱.۱۹ وقت خواب
- ۱.۲۰ مشاوره با پزشک معالج
۵ برنامه غذایی پیشنهادی به زوج های ناباروری
ناباروری از غصّه های بسیاری از زوج های جوان و غیرجوان است. حتّی پیشرفت های علمی هم نتوانسته برای خیلی از ایشان چاره ای پیدا کند. اعتقاد ما این است که مهم ترین دلیل افزایش ناباروری، سبک زندگی ناصحیح امروزی است ولذا راه چاره را نیز باید در همین جا جستجو کرد.
پیش از این مقالاتی در این مورد در همین پایگاه تقدیم شده است که مطالعه آنها را بسیار سودمند می دانم. این مقالات و پیوند آنها به این شرح است:
ناباروری؛ شاهنامه ای با پایانی خوش؟!
پیاز درمانی برای مشکلات زنانه
اصلاح تغذیه در طب سنتی با نسخه گیاهی در طب سنتی
تدابیر طبّ ایرانی در درمان ناباروری
مقاله فعلی نیز در ادامه همین مقالات تقدیم می گردد.
رژیم های غذایی پیشنهادی در این نوشتار در قالب پایان نامه ای در شهرکرد مورد مطالعه قرار گرفته است. اساس شکل گیری آن براین اساس است که خوراکی هایی که به باروری کمک می کنند در قالب غذای روزانه گنجانده شوند.
این برنامه های غذایی در زوج های کاندید آی وی اف انجام شده و تا یازده برابر شانس بارداری را افزایش داده است. به این شکلی که برخی از ایشان به طور طبیعی باردار شده اند و در سایرین نیز موفقیت آی وی اف بیشتر شده است.
علت اینکه در پنج بسته غذایی طراحی شده این است که تصمیم گیری برای افراد آسان تر باشد؛ وگرنه گزینه های هر بسته با بسته از نظر ارزش غذایی تفاوت زیادی ندارند.
این برنامه های غذایی تقریبا متعادل هستند و اکثر زوج های نابارور می توانند از آنها استفاده کنند.
بسته غذایی شماره ۱
صبح ناشتا
حریره نارگیل( یک قاشق غذاخوری پودر نارگیل با یک قاشق مرباخوری شکر و یک قاشق مرباخوری آرد برنج و یک دوم فنجان گلاب و یک فنجان آب روی حرارت ملایم هم زده تا غلیظ شود.)
صبحانه
– مربای هویج یا زردک ۱ ق غ (هویج یا زردک را ریز کرده، بجوشانید تا کاملا پخته شود و عسل اضافه کنید و بجوشانید تا با آب زردک بجوشد و به قوام برسد. سپس به ازای هر ۵۰۰ گرم از آن قرنفل (میخک)، دارچین، زنجبیل، هل، از هریک ۲.۵ گرم را کوبیده و به آن اضافه شود) + کره حیوانی محلی ۱ ق م+ یک کف دست (۳۰ گرم) نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– مربای شقاقل ۱ ق غ + کره حیوانی محلی ۱ ق م + یک کف دست ( ۳۰ گرم) نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– مربای گل سرخ ۱ ق غ + کره حیوانی محلی ۱ ق م + یک کف دست ( ۳۰ گرم) نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
ناهار
– خورش سیب (گوشت گوسفند، پیاز، سیب، کمی شکر، دارچین و زعفران) با چلو ایرانی آبکش
– خورش به (گوشت گوسفند، پیاز، به، کمی شکر، دارچین و زعفران) با چلو ایرانی آبکش
– خورش هویج ( گوشت گوسفند، پیاز، هویج، کمی دارچین و زعفران) با چلو ایرانی آبکش
– خورش کدو ( گوشت گوسفند، پیاز، کدو، کمی میخک و زعفران) با چلو ایرانی آبکش
میان وعده عصر
– میوه انار شیرین
شام
– خورش بامیه (گوشت گوسفند، پیاز، بامیه، زعفران) با چلو ایرانی آبکش یا با یک کف دست نان جو(کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– خورش کنگر (گوشت گوسفند، پیاز، کنگر تازه، دارچین، زعفران) با چلو ایرانی آبکش
یا با یک کف دست نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– سوپ پیاز (۲ عدد پیاز متوسط را خرد کرده با ۱ قاشق چای خوری کره حیوانی گاوی تفت داده سپس سینه مرغ را بند انگشتی خرد کرده و یک هویج رنده کرده و به آن افزوده کمی تفت داده و ۱ قاشق چایخوری آرد و کمی نمک و زردچوبه و زعفران افزوده و هم زده و ۲ لیوان آب جوش به مواد اضافه و اجازه دهید کاملا بپزد.)
وقت خواب
– یک لیوان شربت جلاب (نبات سفید ۱ کیلو، گلاب ۳ کیلو، زعفران نیم مثقال. نبات و گلاب را با شعله ملایم بجوشانید در حین جوشیدن کف آن را بگیرید و صاف نمایید تا نصف شود. سپس زعفران را با گلاب حل کرده و به آن اضافه کنید. هنگام استفاده میتوانید ۳ قاشق غذاخوری را با آب سرد یا عرقیات مناسب مانند عرق بیدمشک و… بنوشند.)
بسته غذایی شماره ۲
صبحانه
– مربای به ۱ ق غ + کره حیوانی محلی ۱ ق م+ یک کف دست (۳۰ گرم) نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– مربای سیب ۱ ق غ + کره حیوانی محلی ۱ ق م+ یک کف دست (۳۰ گرم) نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– مربای بالنگ ۱ ق غ + کره حیوانی محلی ۱ ق م+ یک کف دست (۳۰ گرم) نان جو(کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
میان وعده صبح
– یک لیوان شیر بادام (۱۰ عدد بادام پوست کنده خام را با ۱ ق غ عسل و نیم لیوان آب در مخلوط کن ریخته و بنوشد.) + ۱ ق غ معجون چهار مغز(۱ لیوان شیر را با نصف لیوان آب جوشانده تا آب تبخیر شود، سپس ۲ عدد مغز بادام+ ۲ عدد مغز فندق+۲عدد مغز پسته+ ۲ عدد بادام هندی پودر کرده و ۱ قاشق غذاخوری پودر نبات داخل آن ریخته ۲ دقیقه بجوشد زیرش را خاموش کنید درب آ ن را ببندید، ۲۰ دقیقه دم بکشد بعد میل کنید.)
– یک عدد انبه رسیده
ناهار
– خورش فسنجان با گردو و بادام ( ۵۰ گرم گوشت گوسفند یا نصف سینه مرغ ، ۱ عدد پیاز کوچک، ۵ برگه قیصی، ۲عدد گردو و ۶عدد بادام، ۱ق غ رب انار) با چلو ایرانی آبکش یا نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– خورش خلال بادام (گوشت گوسفند، پیاز، خلال بادام، زعفران) با چلو ایرانی آبکش
– خورش پسته (مغز پسته را آسیاب کرده، با ۶ پیمانه آب ولرم مخلوط کرده و هم بزنید.مانند خاکشیر موقع شستن چند بار از یک ظرف به ظرف دیگر بریزید و پوست های پسته را که ته نشین میشوند دور بریزید. اگر از پسته ی پوست شده و یا خلال پسته استفاده می کنید این کار لازم نیست و خورشت سبزتری خواهید داشت. پیاز را با کمی روغن تفت دهید و گوشت را در آن سرخ کنید. پسته ها را به گوشت و پیاز اضافه کنید و آب خورشت را اندازه کنید (شبیه خورشت فسنجان) وقتی گوشت خورشت نیم پز شد نمک خورش را اندازه کنید و بعد از پختن گوشت، آبغوره و شکر را مخلوط کرده و به خورشت اضافه کنید.) با چلو ایرانی آبکش
میان وعده عصر
– یک چهارم نان محلی ( کاکلی) (با آرد جویا گندم یا آرد نخود یا جوانه گندم- شیر- تخم مرغ- کره یا روغن- رازیانه یا انیسون- شکر یا شیره انگور- کشمش- بادام – گردو- دارچین یا میخک –زعفران- کمی نمک- کنجد و گلرنگ یا رازیانه با زرده تخم مرغ برای تزئین) + ۱ فنجان چای به (به رسیده را خوب شسته و پوست بکنید، آن را با رنده درشت ، رنده کنید به رنده شده را در سینی پهن کرده و به مدت ۲-۳ روز روی شوفاژ یا نزدیک بخاری بگذارید تا خشک شود. پس از خشک شدن باید آن را در تابه داغ شده روی شعله بو داد تا رنگ آن قهوه ای تیره شود. سپس در ظرف شیشه ای دربدار نگهداری کنید. هنگام دم کردن بسته به علاقه برای هر نفر ۱ قاشق مرباخوری تا ۱ قاشق غذاخوری به خشک را در قوری ریخته و روی آن آبجوش می ریزیم و به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید. بسته به علاقه می توانید کمی زعفران یا دارچین یا هل یا میخک نیز به آن اضافه کنید. در صورت تمایل دم نوش را با نبات شیرین کنید)
– کاچی ( در یک ظرف ۲ پیمانه شکر را همراه آب روی حرارت ملایم قرار داده تا کمی غلیظ شود. سپس نصف پیمانه گلاب در آخر اضافه کرده از روی حرارت بردارید در ظرف دیگری ۱ پیمانه آرد برنج را در کره کمی تفت داده تا آرد طلایی شود. آرام آرام شیره را به آن افزوده هم زده سپس خلال بادام و زعفران افزوده درب را با دم کنی گذاشته و روی حرارت بسیار کم ۴۰ دقیقه دم بکشد و بعد با کمی خلال پسته و بادام و دارچین تزئین کنید.)
شام
– تاس کباب به و سیب (گوشت گوسفند یا مرغ، پیاز، به، سیب درختی، هویج، دارچین، روغن زیتون) (سه قاشق آب را به همراه ۲ قاشق روغن در یک قابلمه بریزید. یک لایه پیاز کف دیگ بچینید، سپس یک لایه گوشت و یک لایه به و سیب روی آن بگذارید بقیه پیاز، گوشت، سیب و به را به صورت لایهای در قابلمه بچینید تا مواد تمام شود. روی هر لایه کمی زعفران، نمک و فلفل بپاشید. نصف لیوان آب در آن ریخته و در قابلمه را ببندید و با شعله پخشکن روی آتش کم بگذارید و به مدت ۲تا۳ساعت بپزید. میتوان به هنگام کشیدن تاس کباب روی آن پودر دارچین پاشید. به این تاس کباب میتوان به دلخواه سیب زمینی و ۱۵۰ گرم آلو خشک نیز افزود که در این صورت سیب زمینی را پوست گرفته و حلقه میکنیم (۲عدد) و آلو را نیز شسته و خیس میکنیم، و در روی گوشت میریزیم فقط دقت کنید در این تاس کباب سیب زمینی را در اواخر پخت روی تاس کباب بریزید تا له نشود تاس کباب باید بعد از پخته شدن آب نداشته باشد و به روغن بیفتد در ضمن در زمان کشیدن تاس کباب در ظرف، دقت کنید که مواد له نشود.)
– خورش بامیه (گوشت گوسفند، پیاز، بامیه، زعفران) با چلو ایرانی آبکش
– خورش کنگر (گوشت گوسفند، پیاز، کنگر تازه، دارچین، زعفران) با چلو ایرانی آبکش
– شیر برنج (شیر برنج را با برنج اعلای ایرانی درست می کنند. یک پیمانه برنج را چند بار با آب بشویید و با ۱ پیمانه آب ، ۱ پیمانه شیر، هل و اندکی نمک در دیگچه بریزید وروی آتش ملایم بار بگذارید و مانند کته بپزید.سپس باقی شیر را بریزید و روی آتش ملایم به جوش آورید. آتش را کم کنید و ۱۵-۲۰ دقیقه دیگر بپزید. گاهی آهسته هم بزنید ولی ته دیگ را نتراشیدتا با شیربرنج مخلوط نشود. دیگچه را بردارید، هل را دربیاورید، شیر برنج را در ظرف باز بریزید و بگذارید خنک شود .سپس در یخچال بگذارید تا سرد شود.) با ۱ ق غ عسل یا شیره انگور با یک کف دست نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
وقت خواب
– یک لیوان شربت شیره انگور (۲ قاشق غذاخوری در یک لیوان آب حل کرده کمی زعفران افزوده و میل نمایید.)
بسته غذایی شماره ۳
صبحانه
– پیاز را با روغن زیتون با حرارت ملایم تفت دهید و ۲ عدد زرده تخم مرغ را خوب به هم زده و به مواد اضافه کنید. با یک کف دست نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– دو عدد زرده تخم مرغ عسلی
میان وعده صبح
– یک لیوان آب انار شیرین
ناهار
– شوید پلو با مرغ
– شوید پلو با گوشت گوسفند یا بز
میان وعده عصر
– یک لیوان شیر بادام با ۱۰ عدد کشمش
– فرنی با آرد برنج (۱ لیوان شیر با ۲ قاشق غذاخوری آرد برنج+ ۱ قاشق مرباخوری شکر+یک دوم فنجان گلاب روی حرارت قرار داده آرام هم بزنید تا به قوام برسد.)
شام
– کوکوی نخود (نخود و پیاز را در شیر پخته آن را کوبیده با زرده تخم مرغ مخلوط و با روغن زیتون در حرارت ملایم پخته شود)
– کوفته قلقلی (گوشت چرخ کرده با پیاز و بدون سیب زمینی با نعنا یا پونه یا آویشن یا کمی تره کوهی)
وقت خواب
– یک لیوان شربت جلاب
بسته غذایی شماره ۴
صبحانه
– حریره بادام (شیر، پودر بادام بدون پوست، پودر تخم خربزه ونبات و کمی دارچین)
– کاچی
میان وعده صبح
– یک لیوان شیر بادام + ۱ ق غ معجون چهار مغز
– ۲ ق غ توت خشک
ناهار
– جوجه کباب با برنج چلوکش یا با نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون همراه کمی ریحان
– کباب گوشت گوسفند ( چنجه یا کوبیده) با چلو ایرانی آبکش یا با نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد)یا سنگک یا تافتون همراه کمی ریحان
میان وعده عصر
– برگه زردآلو یا هلو + ۱ لیوان شربت جلاب
– میوه نارگیل
شام
– اسفیدباج (بال و گردن مرغ، کدو، شوید، پیاز، نخود، ماش یا جوی پوست کنده، دارچین،کمی فلفل و کمی زیره و نمک با حرارت ملایم بپزد تا به روغن بیفتد در آخر پخت می توان کمی برنج به آن اضافه کرد.)
– آش جو (جوی دو سر، شوید، نخود، برنج، پیاز)
– سوپ جو(جوی دو سر ، هویج، گوشت مرغ)
وقت خواب
۱ لیوان شیر با عسل
بسته غذایی شماره ۵
صبحانه
– فرنی (با آرد نخود یا آرد برنج، شیر، کمی میخک)
– حلوای زردک یا هویج (حدود سه کیلو هویج رابه قطعه های کوچکتر خرد کرده با مقداری آب روی حرارت متوسط گذاشته تا بپزد. سپس ۱ لیوان شکر را هم به آن اضافه کرده تا کاملا جذب هویج شود. بعد از خنک شدن هویج پخته شده را که هنوز حدود ۱ لیوان آب دارد را با مخلوط کن خوب زده تا کاملا له شده و به شکل پوره درآید. یک لیوان آرد راروی حرارت ملایم خوب تفت داده تا بو بگیرد و رنگش تیره شود. سپس آنقدری روغن مایع به آن اضافه کنید تا خمیری شود. بعد هویج میکس شده را کم کم به آن اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا ته نگیرد. و زعفران حل شده و سه قاشق غذاخوری گلاب را هم اضافه کنید و مدام هم بزنید تا آنجا که غلظت مورد نظر به دست آید. هرچه میزان هویج نسبت به آرد بیشتر باشد حلوای خوشمزه تری خواهید داشت. در نهایت حلوا را در ظرف های مورد نظرتان چیده و روی آن را با با خلال پسته و نارگیل تزیین کنید.)
میان وعده صبح
– یک ق غ معجون چهار مغز
– یک عدد هویج متوسط
ناهار
– آبگوشت
– نخودآب (یک لیوان نخود را در آب برای ۲۴ ساعت خیسانده و در چند مرتبه در این بین آب آن را عوض کنید. نخود را با مقداری آب تازه و کمی گوشت گوسفند بره یا بزغاله یا بلدرچین و یک پیاز متوسط خرد شده با حرارت ملایم پخته تا نرم شود سپس دو قاشق غذاخوری برنج، یک قاشق غذاخوری روغن بادام شیرین یا زیتون، نمک، دارچین به آن افزوده تا جا بیافتد. این غذا را بدون نان و برنج مصرف نمایید.)
میان وعده عصر
– نان خشکه + ۱ لیوان شیر جوشیده شده با زنجبیل و گلاب
– یک عدد لیمو شیرین
شام
– جوجه کباب با یک کف دست نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد)یا سنگک یا تافتون
– کباب گوشت گوسفند با یک کف دست نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– خوراک میگو ( میگو، پیاز، هویج،زعفران و مقدار اندکی روغن حیوانی گاوی و تره با زرده تخم مرغ نیم برشت) با یک کف دست نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
– خوراک مرغ با یک کف دست نان جو (کاملا مغز نان پخته باشد) یا سنگک یا تافتون
وقت خواب
– یک لیوان شربت شیره انگور