دل درد در کودکان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله نفخ، سوء هاضمه، عفونتهای گوارشی یا استرس ایجاد شود. در بسیاری از موارد، درمانهای طبیعی و گیاهی میتوانند در کاهش این دردها موثر باشند. یکی از این درمانها در طب سنتی، استفاده از عرق نعناع است. نعناع به دلیل خواص ضد اسپاسم و تسکیندهنده خود، در درمان دردهای معده و رودهها در کودکان به کار میرود. این گیاه همچنین میتواند به راحتی از گاز معده کاسته و علائم ناراحتیهای گوارشی را کاهش دهد.
فهرست مطالب
بررسی درمان و بهبود عارضه دل درد کودکان
دل درد در کودکان به دو دسته حاد و مزمن تقسیم میشود.
دل درد حاد به صورت ناگهانی آغاز میشود و اگر کودک خواب باشد وی را از خواب بیدار میکند. دل درد حاد معمولا تا ۲ هفته یا کمتر به طول میانجامد.
دل دردهای محتاج به جراحی، معمولا سیر پیش رونده دارند. به این معنا که درد از لحظه آغاز به مرور افزایش می یابد.
همچنین ممکن است دل درد با استفراغ یا استفراغ خونی، اتصاع شکم، عدم دفع گاز و مدفوع همراه باشد و بیمار با لمس شکم احساس درد کند.
منشا بروز این دل دردها میتواند انسداد روده، فتق، آپاندیسیت، پیچش روده یا پیچش بیضه باشد، عنوان کرد: این موارد طی معاینات و مشاوره جراحی مشخص میشوند.
شایعترین دل دردهایی که با اسهال و استفراغ همراه هستند و منشاء ویروسی دارند، از گروه دوم (دل دردهای مزمن) بوده و احتیاجی به جراحی ندارند، ممکن است بیمارعلائم تنفسی ویروسی نظیر سرفه، آبریزش و تب داشته باشد.
دل درد مزمن، دل دردی است که بیش از ۲ ماه به طول انجامیده است. این درد دل میتواند با علت و یا بیعلت بروز یافته باشد.
دل درد معمولا با بروز اختلال در یک عضو شکم همراه است، گفت: هنوزعاملی برای دل درد بدون منشا، شناخته نشده است.
این دل دردها به ۴ نوع تقسیم میشوند. برخی از این دل دردها در ناحیه بالای ناف ایجاد میشود و معمولا صبحها اتفاق میافتد و ممکن است با غذا خوردن عود کند.
این عارضه مربوط به معده است. گروه دوم دل دردها در پایین ناف احساس میشود و همراه با دفع بدتر میشود. این افراد گاهی یبوست و گاهی اسهال دارند و در برخی موارد نیز مبتلا به نفخ میشوند.
اینها روده تحریک پذیر دارند.وی افزود: گروه سوم دل دردها با سردرد همراه هستند که به آنها دل دردهای میگرنی نیز می گویند و ممکن است یک بار در ماه اتفاق بیفتد و هر مرتبه چندین ساعت هم طول بکشد.
گروه چهارم دل دردها تیز در اطراف ناف، ایجاد میشود. این دل دردها علائم خطر را ندارند و به جایی تیر نمیکشند و معمولا در معاینه هم علامتی به نفع بیماری مشاهده نمیشود.
به این دل دردها، دل دردهای فانکشنال با علت نامشخص میگویند.
کودکانی که دچار دل درد خفیف میشوند، گفت: این کودکان معمولا استرس دارند و علائم آن به دنبال اضطراب و بویژه در ایام امتحانات یا درگیری با خانواده و یا به دنبال یک عفونت ویروسی ظاهر میشود. آموزش به خانوادهها در این خصوص ضروری است.
این که خانوادهها آرامش خود را حفظ کنند و بدانند که این عارضه به مروربرطرف میشود و کودکشان به هیچ وجه تمارض نمیکند، بسیار حائز اهمیت است.
همچنین با بیان اینکه برخی داروها نیز در بهبود عارضه دل درد نقش دارند،عنوان کرد: برخی داروهای گیاهی چون عرق نعنا نیز میتواند در این خصوص موثر واقع شود.
سئوالات تخصصی و پاسخها کاربران :
۱. چگونه عرق نعناع میتواند به درمان دل درد کودکان کمک کند؟
پاسخ:
نعناع به دلیل خواص ضد اسپاسم، ضد نفخ و آرامبخش خود برای درمان دل درد کودکان بسیار موثر است. این گیاه میتواند با آرامکردن عضلات روده و معده، از بروز اسپاسمها و دردهای شکمی جلوگیری کند. عرق نعناع همچنین باعث افزایش ترشح صفرا میشود و به هضم بهتر غذا کمک میکند. برای کودکان، استفاده از مقدار کمی عرق نعناع رقیق شده در آب میتواند در کاهش دردهای معده موثر باشد.
۲. آیا عرق نعناع برای تمام کودکان مناسب است؟
پاسخ:
با وجود اینکه عرق نعناع برای بسیاری از کودکان مفید است، اما باید به مقدار مصرف دقت کرد. برای کودکان زیر یک سال، مصرف نعناع به دلیل احتمال تحریک پذیری معده یا ایجاد حساسیت باید با احتیاط انجام شود. همچنین، کودکانی که از مشکلاتی مانند رفلاکس اسید معده یا آلرژیهای خاص رنج میبرند، بهتر است قبل از استفاده از عرق نعناع با پزشک مشورت کنند.
۳. آیا عرق نعناع میتواند به طور خاص برای کاهش نفخ در کودکان موثر باشد؟
پاسخ:
بله، عرق نعناع برای کاهش نفخ در کودکان بسیار مفید است. این گیاه به عنوان یک ضد نفخ طبیعی شناخته میشود که میتواند به کاهش گازهای معده و روده کمک کند. مصرف مقدار کمی از عرق نعناع میتواند در کاهش احساس پری شکم و نفخ موثر باشد. این ویژگی به خصوص در کودکانی که دچار نفخ شدید میشوند، بسیار مفید است.
۴. چه مقدار عرق نعناع برای درمان دل درد کودکان مناسب است؟
پاسخ:
برای کودکان بالای ۲ سال، میتوان ۱ تا ۲ قاشق چایخوری عرق نعناع را با کمی آب رقیق کرده و به کودک داد. این مقدار باید به صورت تدریجی و تحت نظارت پزشک مصرف شود. توجه به دوز مصرفی و رعایت توصیههای پزشکی بسیار مهم است.